Варна ще работи за връщането на акциите от Пловдивския панаир

...
Варна ще работи за връщането на акциите от Пловдивския панаир
Коментари Харесай

Варна ще работи за връщането на акциите от Пловдивския панаир на държавата

Варна ще работи за връщането на акциите от Пловдивския панаир на страната. Това сподели новият кмет на града Благомир Коцев в в понеделник.

Новината идва, откакто през септември предходната година Софийският апелативен съд (САС) на акциите от Пловдивския панаир. По-рано беше изработен опит те да бъдат трансферирани от община Варна към частното сдружение " Пълдин туринвест ", обвързвано с предприемача, някогашен локален водач на Българска социалистическа партия и почетен консул на Русия Георги Гергов .

Коцев заяви, че тази година следва да завърши и ликвидацията на сдружението, от което зависи община Варна да придобие собствеността на по този начин наречения терен - " Дупката ", който се намира в центъра на града, който се има от компания на Гергов.

През 2017 година 29% от Пловдивския панаир са дадени на община Варна. Предложението за това е направено от тогавашния министър председател Бойко Борисов . По негови думи задачата е общината да употребява средствата, с цел да откупи терена в центъра на града - " Дупката ". Макар местоположението да е привлекателна, строителството там е невероятно поради открит археологически обект.

По-късно тогавашният кмет на Варна Иван Портних подписва договорка с " Пълдин Туринвест " за прекачване на акциите на Пловдивския панаир. Компанията е взаимна благосъстоятелност на община Пловдив и Гергов.

Ако договорката се беше осъществила, " Пълдин туринвест " щеше да стане мажоритарен притежател на панаира. Публичното присъединяване в него щеше да остане единствено към 20%, което щеше да ограничи доста въздействието на страната при взимането на решения.

На 4 април предходната година Окръжния съд в Пловдив реши, че вписването на акциите, които са благосъстоятелност на община Варна, в капитала на " Пълдин Туринвест " е законосъобразно. Кметът на Пловдив Здравко Димитров можеше да апелира решението, само че не го направи.

По-късно обединението " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) заяви, че ще сезира прокуратурата по проблема. На 28 април прокуратурата, че ще ревизира случая.

След заведено дело от министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов през август Пловдивският апелативен съд удостовери прекъсването на вписването на апорта на общо 16 314 400 поименни акции. През септември това беше доказано и от Софийския апелативен съд (САС).
 Всички обичат Гергов. Как се случи завладяването на Пловдивския панаир  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР