Варна ще отбележи 144 г. от Освобождението на града с

...
Варна ще отбележи 144 г. от Освобождението на града с
Коментари Харесай

Варна отбелязва 144-ата годишнина от Освобождението си от османско иго

Варна ще означи 144 година от Освобождението на града с молебен и концерт.

На 27-ми юли (сряда) от 09:30 ч. е началото на благодарствения молебен, след който ще бъдат положени венци пред паметника на съветските войски в двора на Духовно-просветния център „ Св. Архангел Михаил " на улица „ 27 юли ".

От 20.30 ч. на площад „ Независимост " ще организира концерт с присъединяване на Симфоничния оркестър на Държавна опера - Варна и солисти с диригент Петър Тулешков. Програмата включва произведения от Асен Карастоянов, Виктор Райчев, Щраус, Калман, Лехар и Офенбах.

На 27 юли 1878 година съветски войски от XIV Брянски полк навлизат във Варна и освобождават града от османска власт. Варна е последният български град, освободен от турско иго по силата на Санстефанския кротичък контракт и на Берлинския контракт. Свободата идва мъчно, в трудно очакване и вследствие на дълга дипломатическа война.

Винаги си припомняме по какъв начин на този ден, ядосан от протакането на турския гарнизон да се изтегли от града военачалник А. Столипин персонално взел предписание от турското държавно управление за предаването на Варна и връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: „ А теперь убирайся из Варньi ".

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР