Варна ще е българският град с най-много мачове от световното

...
Варна ще е българският град с най-много мачове от световното
Коментари Харесай

Варна ще приеме най-много мачове от световното по волейбол, а София - шест

Варна ще е българският град с най-вече мачове от международното състезание по волейбол за мъже през 2018 година, което се провежда взаимно с Италия от 10 до 30 септември. В зала " Конгресна " ще се изиграят общо 21 дуела - 15 от първата фаза и шест от втората.

София остава с минимум - шест срещи от втората фаза, защото по време на първата в " Арена Армеец " ще се организира международното по художествена гимнастика (10-16 септември). Другият български град-домакин е Русе, като там ще има 15 мача от първата фаза.

Това беше одобрено на среща в Рим, с която беше показана организацията. На нея от българска страна участваха спортният министър Красен Кралев, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът на Русе Иван Григоров, президентът на Българската федерация по волейбол (БФВ) Данчо Лазаров и вицепрезидентът Любомир Ганев.

Българи юнаци

Българският тим ще изиграе във Варна петте си мача от първата фаза, сподели Ганев пред " Дневник ". Ако продължи за втората, ще играе трите си срещи в " Арена Армеец ".

 Варна ще одобри най-вече мачове от международното по волейбол, а София - шест

За финалите в Торино се класират шест тима. Италия ще семейства с още пет града - Рим, Болоня, Бари, Флоренция и Милано.

Жребият ще се тегли на 30 ноември в Италия. " България сигурно ще играе във Варна. Бразилският тим евентуално ще играе в Русе ", посочи Ганев след разпределението на водачите в групите.

Световното ще е с 24 тима. В първата фаза те са разпределени в четири групи по шест, а във втората ще са четири по четири. Финалите ще са в Торино с две групи по три тима.

Общо на международното ще се изиграят 94 мача.

Пионери в взаимната организация

България и Италия към този момент имат опит от взаимно домакинство по-късно на Евроволей 2015. Тогава обаче финалите бяха в София. Световното през 2018 година ще е първото, което ще се организира в две страни.

Преди време министерският съвет утвърди отпущането на 5 млн. $ на няколко транша за организация. Таксата на Италия е 10 млн. $ поради това, че страната е хазаин на финалната фаза.

 Варна ще одобри най-вече мачове от международното по волейбол, а София - шест

" Световното състезание по волейбол за мъже, на което България ще бъде хазаин през 2018 година взаимно с Италия, е най-големият състезателен конгрес, който страната ни ще одобри ", сподели Кралев в Рим. Той напомни, че България е била хазаин на международно през 1970 година, само че уточни, че в този момент събитието е от доста по-голям мащаб и към него има по-голям интерес.

Според него с изключение на рекламата основен е и общественият фактор. " Очакваме да се усили броят на децата и младежите, които желаят да упражняват волейбол. Забелязахме това след провеждането на европейското състезание през 2015 година. Тогава се усилиха децата, които желаят да упражняват волейбол, сътвориха се нови школи. По данни на Българската федерация по волейбол през спортната 2014/2015 година преди провеждането на европейското състезание в страната ни е имало 7032 картотекирани състезатели по волейбол, а през идната година те са 8943-ма. През 2016/2017 година те са 9361. Увеличението е с над 30%, а главната цел на държавното управление ни е да увеличим броя на хората, които се занимават със спорт ", сподели Кралев.

" Министър Кралев сподели нещо доста хубаво - че волейболът е другарство. Аз бих добавил и пристрастеност ", съобщи президентът на Италианската волейболна федерация Пиетро Бруно Катанео. " С измененията, които се правят в разпоредбите на волейбола, той стана доста по-атрактивен спорт. Задачата пред Италия и България е да организираме театър с огромна стойност ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР