Варна ще бъде предложена за община – център на растеж

...
Варна ще бъде предложена за община – център на растеж
Коментари Харесай

Невероятно икономическо близко бъдеще за морската столица Варна

Варна ще бъде препоръчана за община – център на напредък и мотор за развиване на Североизточния регион в новия програмен интервал 2021-2027 година Това стана ясно по време на районно съвещание на Националното съдружие на общините в Република България във Варна, оповестяват от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Пред представителите на локалната власт специалисти от Министерството на районното развиване и благоустройството показаха целите в новата стратегия за развиване на районите, измененията в Закона за районно развиване и програмирането на новите оперативни стратегии, които ще финансират планове след 2021 година



Бенефициенти на бъдещата оперативна стратегия за развиване на районите, с изключение на Варна, ще бъдат още общините Шумен, Добрич и Търговище.

Сред главната цел за развиване на региона е отварянето му към Черно море, запазване на богатото културно-историческо завещание, доразвиване на капацитета за произвеждане на култури в плодородните земи, развиване и опазване на човешкия капитал, развита инфраструктура и безукорен туристически имидж за реализиране на общ стопански прогрес и усъвършенствано качество на живот.



Три са стратегическите целта за постигането им – повишение динамичността на региона в световен мащаб и активиране на неговия характерен капацитет, съчетано с запазване на околната среда, реализиране на еднакъв достъп до качествено обучение, опазване на здравето и обществени услуги и териториално развиване и доближаване.

Сред основните планове за развиване на района са завършването на Автомагистрала „ Хемус “, създаване на бърза транспортна връзка сред Варна и Бургас, както и връзката Шумен – Разград – Русе.



Важна стъпка за развиването на Североизтока е и приемането на морски тримерен проект за Черно море, който се създава сега. Той ще докара до верен баланс сред икономическите ползи към водния басейн и неговата екологична отбрана. Очаква се до края на месец март 2021 година България да го показа пред Европейската комисия.

В идващия програмен интервал в региона няма да има обитаеми места без достъп до европейско финансиране. В тази връзка е значимо общините да работят дружно в осъществяването на другите планове, които ще се селектират на локално равнище от Регионалните препоръки за развиване. Предстои да се разкрие процедура по желание на членове на препоръките.

Основните видове вложения в региона би трябвало да са ориентирани към умна промишленост, битка с климатичните промени, запазване на околната среда, обучение и развиване на умения, съвременно опазване на здравето, мощна обществена сфера.

Приоритетни са и тематиките за транспортна и цифрова съгласуваност, градското възобновяване и развиване, трансгранично, транснационално и Черноморско съдействие.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР