Варна се готви да похарчи над 360 хил. лв. в

...
Варна се готви да похарчи над 360 хил. лв. в
Коментари Харесай

Варна ще похарчи още 360 хил. лв. за неизползваемо рибарско пристанище

Варна се готви да похарчи над 360 хиляди лева в неизползваемото рибарско пристанище " Карантината ", издигнато с 14 млн. лева без Данък добавена стойност, по-голямата част от които европейско финансиране. Това демонстрира обява в регистъра на публичните поръчки. Парите би трябвало да бъдат употребявани за пазаруване и монтаж на съоръжение за кейове, които на процедура са недостъпни за риболовен кораби поради затлачения с пясък вход на пристанището, единствено година след завършването му.

Как Варна " разшири " несъществуващо рибарско пристанище с европейско финансиране, четете и вижте във видеото в края на текста.

Според заданието на публичната поръчка с плануваните 362 хиляди лева администрацията на варненския кмет Иван Портних би трябвало да направи рибарското пристанище " Карантината " годно за издаването на Удостоверение за експлоатационна валидност, без което то не би могло да действа. Избраната процедура е посредством покана, а изпълнителят е ДЗЗД " Партньори - Варна ". В него влизат сдруженията " Бг ленд ко ", " Копекс и ко " и " Пътища и мостове ". Всички те би трябвало да доставят в допълнение съоръжение - дървени отбивачки, крепежни материали за дървени скари, кнехтове, швартови системи, навигационни системи и монтаж на кейови колонки. Финансирането за осъществяване на поръчката ще се реализира от Бюджета на сдружението " Общински паркинги и синя зона ", в чиито активи бе зачислено пристанището.

В началото на юли м.г. в отговори на въпроси, изпратени от " Дневник ", от Министерството на превоза осведомиха, че. Само дни преди този момент от общинската администрация в града тържествено оповестиха, че стартира сключването на контракти за прилагане на пристанището, само че премълчаха обстоятелството, че близо две трети от кейовите му места са се оказали негодни за въвеждане в употреба.

След публикуването на тази информация пред профилираното издание от общинската администрация във Варна обясниха, че от Дирекция " Морска администрация " - Варна са създали наставления на пристанище " Карантината " да бъдат осъществени " спомагателни действия по хидротехническите уреди ". Обявената в този момент процедура за възлагане на публичната поръчка за 362 хиляди лева явно е в осъществяване навръх тези наставления.

Междувременно обаче друга инспекция на " Дневник " сподели, че единствено година след привършване на строителните действия на пристанището дълбочината при входа му е не повече от 1.5 м. Той се оказа бързо затлачен с пясък, донесен от теченията, които не са били взети поради при проектирането му. Това прави невероятно влизането в него на всеобщо употребяваните по Черноморието риболовен корабчета.

Видео - по какъв начин единствено за година плажът приближи с 10 м. входа на пристанището " Карантината "

Месеците от юни, до края на предходната година се оказаха още по-неблагополучни за пристанището. Снимки с дрон, направени в средата на декември ясно демонстрираха, че плажната линия до кейовата стена на рибарското пристанище " Карантината " се е нараснала с близо 10 метра в посока към входа му, а там плитчината е станала още по-трудно преодолима.



Строителството на рибарското пристанище " Карантинта " приключи в края на 2020 година, а малко по-късно неправителствената организация " Антикорупционен фонд " сезира Дирекцията " Защита на финансовите ползи на Европейския съюз " (АФКОС) за. Проблемът, маркиран в сигнала е, че в реалност пристанището е построено от нулата едвам след приемане на европейското финансиране, а не " разширено и реконструирано ", за което е било предопределено то.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР