Варна. Със съдействието на Районния център по трансфузионна хематология структурите

...
Варна. Със съдействието на Районния център по трансфузионна хематология структурите
Коментари Харесай

Варна: Със съдействието на Районния център по трансфузионна хематология ГЕРБ стартира акция по кръводаряване в града

Варна. Със съдействието на Районния център по трансфузионна хематология структурите на Жени ГЕРБ и Младежи ГЕРБ стартираха акция по кръводаряване във Варна. В навечерието на 14 юни – международен ден на доброволния и безплатен кръводарител, самодейността се провежда в клуба на ГЕРБ в регион „ Одесос ”, а на 15 юни ще продължи в партийния клуб в регион „ Приморски ”, на ул. „ Войнишка ” №1. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ – Варна . Мобилният медицински екип на Центъра по трансфузионна хематология ще бъде там от 10:00 до 14:00 ч.
„ Чрез самодейността се надяваме да насърчим повече хора да станат кръводарители и посредством своя доблестен жест да оказват помощ за спасяването на човешки живот. Мнозина не могат да преодолеят психическата преграда за влизане в здравно заведение, тъй че организирайки акцията в извънболнична среда, сътворяваме предпоставки за различен вид конфигурация и улеснение на искащите да дарят кръв ”, изясни Даниела Димова, член на НИС на Жени ГЕРБ, общински консултант и ръководител на комисията по просвета към Общински съвет –Варна.
„ Изключително значимо е да приобщим младежите към идеята, по тази причина избрахме да проведем акцията взаимно с младежката организация на ГЕРБ ”, посочи регионалният координатор на Жени ГЕРБ-Варна Йорданка Проданова и добави, че акцията ще продължи и в петък в клуба на Политическа партия ГЕРБ в регион „ Приморски ”. Сред кръводарителите през днешния ден бе и общинският консултант Калина Пеева.
„ От един сак с кръв се отделят еритроцитна маса, тромбоцитен концентрат и плазма, нужни за лекуването на пациенти с разнообразни болести.
Това значи, че всеки кръводарител би могъл да помогне за спасяването на три човешки живота ”, разяснява доктор Мирела Кирякова. По думите й страхът на хората да подаряват кръв е плод на първо място на предубеждения.
„ Практиката ни е посочила, че предубежденията най-често се внушават от хора, които в никакъв случай през живота си не са давали кръв. Противно на всевъзможни опасения, че кръводаряването основава физически дискомфорт, в действителност то подтиква костният мозък да създава нови редици кафези, а това усъвършенства тонуса, покачва имунитета и може да се каже, че по този метод то даже подмладява ”, акцентира още доктор Кирякова. Тя бе безапелационна, че с банкет на повече течности и с пълноценна и витаминозна храна количеството на дарената кръв ще се възвърне в организма в границите на до 24 часа.
Лекарката показа, че най-силно стимулирани да подаряват кръв са хора, чиито близки са претърпели тежки здравословни проблеми и персонално са се убедили в животоспасяващия резултат на кръводаряването.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР