Варна. С тържествено издигане на националното знаме и молебен за

...
Варна. С тържествено издигане на националното знаме и молебен за
Коментари Харесай

С тържествено издигане на националното знаме и молебен във Варна бяха отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта

Варна. С тържествено издигане на националното знаме и молебен за България във Варна бяха маркирани 111 години от оповестяването на Независимостта на България, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . На площад „ Независимост “ пред постройката на Съдебната палата бе припомнено, че на тази дата през 1908 година в църквата „ Св. Четиридесет мъченици “ в Търново се афишира Независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си взаимозависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския контракт. Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, осъществен от държавното управление на Александър Малинов. С провъзгласяването Независимостта на България се издига интернационалният престиж на страната и тя се трансформира в равноправна на другите европейски страни. Представители на Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха молебен, след което бяха издигнати националният трикольор, знамето на Европейския съюз и флагът с герба на Варна. Преди края на формалната част представителният взвод на Военноморските сили мина в церемониален марш пред събралите се на площад „ Независимост “ варненци. Сред формалните посетители на събитието бяха представители на регионална и общинска администрация, депутати, общественици.
След края на формалната част на площад „ Независимост “ се изви и тържествено хоро.
Тържествата във Варна ще приключат с празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България от 18.30 часа на входа на Морската градина.
Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР