Варна. През последните години туризмът се утвърди сред водещите икономически

...
Варна. През последните години туризмът се утвърди сред водещите икономически
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова пред Младежи ГЕРБ: С общите усилия на държава, общини и бизнес туризмът стана силен коз за България

Варна. През последните години туризмът се утвърди измежду водещите стопански браншове и се подрежда измежду факторите за напредък на стопанската система ни. Той основава към 13% от брутния артикул на България. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред над 250 младежи от цялата страна по време на 11-ия летен университет на МГЕРБ „ Само истината, НЕ на подправените вести “, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . Министър Ангелкова изнесе лекция на тематика „ Туризмът – мощният коз в ръцете на България “. Тя благодари на премиера Бойко Борисов и на кабинета за напъните да бъде приоритизиран туризмът на национално равнище, за което свидетелстват и постигнатите резултати - плод на партньорството сред страната, общините и бизнеса.
Над 5,2 млн. задгранични туристи са посетили страната ни през интервала януари-юли на 2018 година, което е растеж от 6,9% по отношение на същия период на 2017 година, уточни министър Ангелкова и добави, че приходите от интернационален туризъм през първите 6 месеца на 2018-а са 1,3 милиарда евро, като повишаването е още по-високо - 9,7 на 100. Тя предвижда към 7 % растеж в бранша през тази година, като обърна внимание, че единствено през юли общият брой туристически визити на чужденци у нас надвишава 1,6 млн. и се регистрира нарастване от близо 3% спрямо юли 2017 година
Има и проблеми, измежду тях е дефицитът на фрагменти, означи министър Ангелкова. За да може трайно да се реши въпросът, разчитаме на дуалното образование и нуждата в просветителните стратегии да бъдат заложени потребностите на бизнеса. В тази връзка стартираме пилотна самодейност взаимно с Министерството на образованието и науката за основаване на Център за подготовка и преквалификация на фрагментите в туризма. Работим интензивно и с професионалните гимназии по туризъм. Искаме тези младежи да останат в България, с цел да се осъществят кариерно точно тук, акцентира тя.
Министър Ангелкова посочи още, че има потребност страна, кметове, отрасъл да работят още по-активно дружно освен в тази посока, само че и за поощряване развиването на бранша по места. Създадохме 9 организации за ръководство на туристическите региони. Варненската беше една от първите, сред тях са още Родопи, Рила, Пирин, Южно Черноморие, напомни министър Ангелкова и изрази убеденост, че до края на годината ще бъдат учредени и останалите.
Николина Ангелкова посочи смисъла и на маркетинговата политика на ведомството, която е директно обвързвана с надграждането на постигнатите триумфи. Продължава промотирането на България по международни медийни и осведомителни канали, като приоритет е подложен върху цифровите форми. Предвидени са разнообразни типове телевизионна, радио- и печатна реклама, създаване на ново наличие и разпространение в онлайн каналите на CNN, BBC, Euronews, National Geographic и Travel Channel. През идната година се възнамерява актуализация и усъвършенстване на функционалността на националния туристически портал www.bulgariatravel.org, насърчаване на профилите на Министерството на туризма в обществените мрежи Фейсбук, Instagram и YouTube и потреблението им за промотиране на бранд България, бе посочено в изявлението.
През предходната година Министерството на туризма беше измежду първите институции, което създаде услуга с опция за непосредствено шерване на туристически обекти посредством Chat Extension на Вайбър. Тя е взаимен план на Министерството на туризма и iLoveBulgaria. В тези маркетингови интензивности сме заложили начинания за промотиране на опциите за туризъм и на вътрешния пазар. Планираме популяризирането на новите балено- и СПА дестинации, които министерството създава, както и на винено-кулинарните дестинации, които се основават по взаимен план сред Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите, акцентира министърът.
Министър Ангелкова разясни, че се работи по взаимни акции с водещите туроператори като Томас Кук и ТУИ Груп на 12 целеви европейски пазара. Предвижда се присъединяване на водещи интернационалните туристически изложби, конгреси и други събития в чужбина през идната година. Очаква се посредством тях да се реализира 8,5% растеж в броя на туристите през 2019 година и да се резервира наклонността за растеж на туристическите визити от всички водещи пазари.
По време на лекцията си министър Ангелкова сложи фокус и върху законодателните начинания на ведомството, които също са доста дейни. Сред най-важните е статутът на националните курорти, групирането на плажовете и основаването на туристически инспекторат като звено за следващ надзор в бранша, уточни тя. Продължаваме и с административната промяна за облекчение на бизнеса и жителите, откакто 19 типа документа към този момент отпаднаха от системата на туризма. За страдание към момента откриваме чести нарушаване на нормативните условия, само че инспекциите ни са непрекъснати и сме безкомпромисни към нарушителите, безапелационна бе министърът. Тя даде образци с недобросъвестни предприемачи, които разполагат нерегламентирани обекти на плажовете, само че с въвеждане на по-сериозни санкции тази процедура съгласно нея ще бъде спряна.
Фактът, че България става взе по-предпочитана и качествена туристическа дестинация за четири сезона, се потвърждава и от възходящия инвеститорски интерес на огромни вериги като Marriott, Hyatt Regency, Four Seasons, които към този момент построяват свои обекти у нас или имат подготвеност да го създадат – както по Черноморието, по този начин и навътре в страната, заключи министър Ангелкова.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР