Варна. Преди 90 години във Варна се създава първата водноспасителна

...
Варна. Преди 90 години във Варна се създава първата водноспасителна
Коментари Харесай

Доц. д-р Димитър Ставрев, Медицински университет-Варна: Преди 90 години във Варна се създава първата водноспасителна команда в тази част на Европа

Варна. Преди 90 години във Варна се основава първата водноспасителна команда в България, в тази част на Европа и по Черноморието. Това сподели доцент доктор Димитър Ставрев от катедра Медицина на бедствените обстановки и морска медицина в Медицински университет-Варна по време на конференция, с която бе открита Седмицата на водното избавяне, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Варна . „ Командата е общинска и се основава със заповед на тогавашният кмет на града Никола Попов. За началник на командата е назначен Лазар Чирпански – шеф на морските бани, които са били открити две години преди този момент “, добави доцент доктор Димитър Ставрев.
По неговите думи в началото спасителите са 8, а по-късно стават 10. Всички са подбирани от рибарската кооперация „ Български рибар “, където са се обучавали т.е. били са положителни плувци и гребци – млади, здрави и енергични хора. „ Първия старши избавител се е казвал Владо Бостанджиев. Първите резултати от построената водноспасителна работа са предотвратяването на всеобщо давене на 13 души на празника на Св. Марина. През първата година на съществуването си службата е работила при 59 случая и не е позволила нито един смъртен случай. Материалът за историята на службата е експониран в Музея по история на медицината. С помощта на Медицински университет – Варна е издадена и юбилейна книга, която съдържа с изключение на къса история и бюлетин на водноспасителната работа – Варна в неговият фототипен вид “, добави доцент доктор Димитър Ставрев.
Милена СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР