Варна. ПП ГЕРБ – Варна отбеляза 1 февруари – Ден

...
Варна. ПП ГЕРБ – Варна отбеляза 1 февруари – Ден
Коментари Харесай

ГЕРБ-Варна почете паметта на жертвите на комунистическия режим

Варна. Политическа партия ГЕРБ – Варна означи 1 февруари – Ден на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ – Варна . Общински съветници и членове на партията, измежду които и доста представители на младежката организация на ГЕРБ сведоха глави в памет на починалите. В знак на респект бяха поднесени венци и цветя пред паметника, отдаден на жертвите на комунизма, който се издига в градинката до Градската художествена изложба във Варна. Сред присъстващите бяха общинските съветници от групата на ГЕРБ Юлияна Боева, Бонка Банкова, Димитър Колев, Николай Малев и Пейчо Бюлбюлев.
„ Денят, който означаваме през днешния ден, е част от една черна история, за която доста от по-младите хора, за жалост, не знаят нищо. Комунистическият режим надалеч не е просто времето, за което възрастните описват, че баничките са коствали 2 или 4 стотинки. Историята би трябвало да са учи и да се помни такава, каквато е ”, разяснява Даниела Панайотова, член на НИС на МГЕРБ и регионален координатор на младежката организация на ГЕРБ – Варна.
„ Длъжни сме да помним хората, които са защитавали и обичали България. Нека запълним празнотите в историята! Надявам се, че с всяка минала година в символ на благодарност край паметника, отдаден на жертвите на комунистическия режим, ще се събираме от ден на ден хора ”, показа Иван Гоцев в качеството си на член на Управителния съвет на Съюза на офицерите от запаса „ Атлантик ”. Той напомни пред присъстващите, че през днешния ден се навършват 73 години от първите смъртни присъди, произнесени от така наречен Народен съд и изпълнени в същия ден против трима регенти, 67 депутати, министри, генерали, висши офицери.
В своите мемоари обратно във времето, когато са били интернирани, се върнаха някои от присъстващите на поклонението членове на Съюза на репресираните от комунизма. „ Хората би трябвало да знаят за ориста на избитите, на захвърлените по лагери и затвори почтени жертви на комунистическия режим. Ние не приказваме за възмездие и ненавист, а за национална памет ”, разяснява 86-годишен варненец.
Предложено бе 1 февруари да се включи в календара с публично отбелязваните събития в страната и да се утвърди като паметна дата – знакова за полезностите, които би трябвало да отстоява демократичната общественост в Европа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР