Варна. Постигната е договореност с Агенция Пътна инфраструктура“, че за

...
Варна. Постигната е договореност с Агенция Пътна инфраструктура“, че за
Коментари Харесай

Иван Портних, кмет на Варна: Винетките до летището, к. к. „Златни пясъци“ и селата Константиново и Тополи ще отпаднат

Варна. Постигната е договореност с Агенция „ Пътна инфраструктура “, че за пътищата до к. к. „ Златни пясъци “ и селата Константиново и Тополи няма да е нужна винетка. Това сподели на конференция кметът на Варна Иван Портних, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . По думите му следва въпросните сектори да бъдат изключени от републиканската мрежа и предадени за поддръжка на Общината. Кметът добави, че все още хората не би трябвало да купуват винетки, а това е контрактувано на срещата с премиера в Министерския съвет предходната седмица. Той сподели още, че прехвърлянето на трите пътни сектора за стопанисване от градската администрация ще се случи след приключването на започнатите поправки. „ Считам, че е рационално пътищата до Звездица, Константиново, Тополи, Казашко и „ Златни пясъци “ да бъдат изключени от републиканската пътна мрежа, защото това се планува и в Общия организационен проект на града. Естествено, че това основава спомагателни задължения по поддръжката от страна на Общината. Но мисля, че въпросът е кардинален “, изясни кметът. Той добави, че преди прехвърлянето, по пътя за „ Златни пясъци “ следва огромна реорганизация, обвързвана с построяването на нов тръбопровод. В момента огромна част от тази инфраструктура попада под редица частни парцели, което основава доста проблеми при повреди. Според Портних, построяването на нов тръбопровод ще се случи с финансиране по някой от настоящите планове за подобряването на ВиК инфраструктурата. „ Вървят процедури, уповавам се през идната година да стартира построяването на този тръбопровод “, сподели той. По думите му Общината ще би трябвало да отдели още средства за поддръжката на останалите прави, само че това е в границите на опциите и няма да затрудни бюджетната рамка генерално.
Иван Портних заяви съшо, че при удобна зима, новоизграждащият се бул. „ Васил Левски “ би трябвало да е подготвен до втората половина на април. По думите му, в идващите седмици и месеци следва превключване на още 4 четири водопровода, попадащи в трасето на пътната артерия. Те ще обиден разнообразни зони, в които ще се постанова краткотрайно спиране на водоподаването, защото процедурата изисква софтуерно време. Според кмета, като се изключи идното създаване на кръгово кръстовище при пресичането с бул. „ Цар и Освободител “, както и на мостово оборудване на ул. „ Прилеп “, тежките строителни действия са завършили. „ Остават единствено пътни работи “, разяснява той и напомни, че от старта на строителството са били набити над 40 000 линейни метра бетонни водачи за подсилване по цялото трасе. Към днешна дата са завършили и всички отчуждителни процедури, като се изключи единични парцели в региона на улиците „ Георги Пеячевич “ и „ Девня “. Там се планува разширение на прилежащите към булеварда зони. Общата сума на платените досега отчуждения възлиза на близо 25 млн. лв.. Предстои и привършване на отчуждителните процедури за парцели, попадащи в обсега на пътната права на ул. „ Атанас Москов “ за качване на автомагистрала „ Хемус “, както и за пробива на бул. „ Сливница “ към бул. „ Съборни “, сподели още кметът на града.
Иван Портних уточни също, че следва Община Варна, взаимно с основния проектант на града, да изготви задание за необятен архитектурен конкурс, с който ще се набират планове за оформянето на пространството на „ Дупката “ в центъра. Той изясни, че по този метод градската администрация ще търси решение за облагородяване на мястото. По думите му, следва с решение на Общинския съвет да бъде ликвидирано съществуващото сдружение „ Централен повсеместен магазин – Варна “, което беше изплатено от предприемача Георги Гергов. Кметът изрази персонално мнение, че е срещу това на мястото да се строят здания. Според него парцелът би трябвало да се трансформира в естествена връзка сред пешеходния кръг, Римските терми и социализираната зона на пристанището. „ В подготвеност сме да осъществяваме предложенията и да затворим тази над 30-годишна тематика “, сподели още кметът. Той добави, че по плана за създаване на нова постройка на Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков “ към този момент се изготвя тръжна процедура за избор на реализатор и скоро тя ще бъде стартирана. За финансирането се работи по разнообразни разновидности. „ Вярвам, че до провеждането на процедурата ще намерим най-оптималната форма. Разчитаме в известна степен и на финансова поддръжка от държавния бюджет “, посочи кметът.
Портних означи също, че през тази година би трябвало да започва процедура за разширението на обсега на „ Синята зона “ във Варна, като в Общината към този момент са постъпили редица подписки на жители с искане за повишаване на времевия й обсег и през почивните дни. По думите му жители, живущи в периферията на „ Синята зона “ също упорстват за разширението на обсега й. Той добави, че се разисква вид за внасяне на план в Общинския съвет и регистрира, че с въвеждането на зоната за платено паркиране през предходната година се е основал повече ред в централната градска част. Кметът разяснява още, че градската администрация има ангажимент към този момент цената на билетите за градския превоз от 1 лев да не се трансформира, макар че на процедура не покрива действителните разноски. По думите му с въвеждането на електронните билети и с нови оферти за преференциално таксуване, ще се измислят разновидности, които да са стопански преференциални както за Общината, по този начин и за жителите. Според Портних, все още всички линии на градския превоз са във функционална подготвеност за продажба на електронни билети. „ Трябва да се дооборудват новите 15 рейса, които бяха купени по втората част на плана за интегриран градски превоз, както и десетте рейса от Пловдив, които употребяваме чартърен “, изясни той. Според кмета този развой би трябвало да завърши до края на месеца, само че следва Общинският съвет да одобри нова Транспортна скица на града, както и скица за таксуване. „ Целта е от март да се реализира изцяло прекосяване към електронни карти и електронни билети, с цел да се завърши с хартиените “, сподели Иван Портних. Той разяснява, че моделът с продаваните до момента карти за градския превоз е старомоден и тежко неефикасен. По в този момент настоящата разпоредба, на месец се продават едвам 500 карти за преференциално пътешестване, което е незначително на фона на десетките хиляди ползватели на публичен транспорт. Според кмета по силата на плана за интегриран градски превоз, сдружението „ Градски превоз “ ще бъде само оператор, а новоучреденото дружество в структурата на Общината ще ръководи приходната част и ще се разплаща с превозвача на километър пробег. „ Това ще даде финансова непоклатимост на „ Градски превоз “, а от друга, ще ни даде ясната картина за финансовите благоприятни условия за закупуването на още 80 нови рейсове, които са ни нужни “, разяснява още кметът Иван Портних.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР