Варна. По повод изнесената информация на сайта на EMA (European

...
Варна. По повод изнесената информация на сайта на EMA (European
Коментари Харесай

МУ-Варна: Професори кардиолози твърдят, че паниката с изтеглените лекарства е излишна

Варна. По мотив изнесената информация на уеб страницата на EMA (European Medicines Agency) и подхванатите ограничения от Изпълнителната Агенция по Лекарствата (ИАЛ) от 05 юли по отношение на вероятни следи от N-нитрозодиметиламин (NDMA) в медикаментите, съдържащи дейна субстанция Валсартан, създадена в заводите на Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, Китай, кардиолозите изясняват, че място за суматоха няма. Това оповестиха от пресцентъра на Медицински университет - Варна (МУ-Варна) .
Валсартан е лекарство от групата на ангиотензин-рецепторните блокери, така наречен сартани, които се употребяват необятно в клиничната процедура при пациенти с артериална хипертония, при заболели, претърпели сърдечен инфаркт и заболели със сърдечна непълнота, изяснява проф. доктор Светослав Георгиев, зам. ректор в МУ-Варна и Ръководител на клиниката по инвазивна кардиология в УМБАЛ „ Св. Марина “ във Варна. Тази група лекарства блокира целите, с които се свързва ангиотензин II (най-силната съдосвиваща субстанция в човешкия организъм), който е с нараснали равнища при сходни положения.
Информацията за открити следи от N-нитрозодиметиламин постъпва в ЕМА от самия производител. Посочената субстанция се преглежда като вероятен канцероген. За момента няма открити данни за неподходящи последствия измежду популацията, приемало спрените от ИАЛ лекарства, съдържащи Валсартан.
От аптечната мрежа са изтеглени над 60 продукта, употребяващи дейна съставна част, създадена от фармацевтичните фабрики в Китай. Същевременно, на пазара се оферират и артикули, чиято дейна съставна част Валсартан е на други производители, за които няма данни за наличие на примеси от N-нитрозодиметиламин, добавя проф. Георгиев. При нужда, те могат да бъдат употребявани като директни заместители на изтеглените от аптечната мрежа. Като част от фамилията на сартаните, Валсартан може да бъде сменен и с лекарства от същата група, притежаващи доста близки характерности, съдържащи като дейна съставна част кандесартан, телмисартан, олмесартан, ирбесартан и лозартан. Общо, другите възможности са над 100, успокоява експертът.
Освен това, патологичната верига, водеща до нараснали равнища на ангиотензин II (чиито резултати се стремим да неутрализираме) може да бъде блокирана на по-ранен стадий и с други лекарства – инхибитори на ангиотензин-превръщащия ензим, които са дори по-широко публикувани в клиничната процедура и в редица случаи са първи избор на лекуване.
Кардиолозите са безапелационни, че суматохата измежду болните е непотребна. Единственото, което пациентите би трябвало да създадат е да се съветват със своя персонален доктор и лекуващ кардиолог, с цел да се избере най-удачната опция във всеки съответен случай.
В УМБАЛ „ Св. Марина “ Варна, като едно от най-големите здравни заведения в България, има 36 кардиолога на щат, които са разполагаем да реагират по зародилия проблем във всеки един миг. Болницата разполага с цялата нужна инсталация (3 велоергометъра, 5 ехокардиографа, 2 скенера, 2 магнитни резонанса и 2 ангиографа), която може да се наложи да бъде употребена при всеки самостоятелен случай. Пациентите могат да се обръщат към консултативния кардиологичен кабинет №1393, който е ситуиран на II-ри етаж в здравното заведение, в който от 8.30 до 16.00 ч. всекидневно има кардиолог разполагаем.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР