Варна отново ще е домакин на конкурса за хумористична поезия

...
Варна отново ще е домакин на конкурса за хумористична поезия
Коментари Харесай

110 произведения участват в конкурса за хумористична поезия и проза във Варна

Варна още веднъж ще е хазаин на състезанието за хумористична лирика и прозаичност " Очи към себе си ". Той ще се организира точно на Празника на шегата - 1-ви април, от 19 часа (събота) в изложба " Арт Маркони ", Варна, ул. " Охрид " 22.

Осемнадесетото издание на жизнерадостния конкурс за хумористична лирика и прозаичност още веднъж предизвика възприятието ни за комизъм. В съботната вечер ще прозвучат наградените творби в двете категории – от първо до трето място, плюс поощрителните оценки.

За трети път ще бъде връчено специфична премия в категория " Проза ", на името на обичаният от всички красноречив повествовател - Васил Стефанов/Слона, няколкократен притежател на първи награди в състезанието. Наградата – неговата последна книга – романът " Опасен Ретур ", е възложен от приятелката му Красная Василева, както и комплект от негови книгите с разкази, възложен от издателство " Унискорп ", обясниха основателите.

Желанието да погледнат на себе си и света към нас, с възприятие за комизъм, демонстрираха създатели от цялата страна. 110 творби в двете категории, прозаичност и лирика, финишираха до избрания по правилник ден 26 март 2023 година Благодаря на всички участници, за това че намерите сили и успяхте да ни изтръгнте от напрежението и напрежението, изобилстващи в всекидневието ни. Вашият автентичен комизъм беше същински еликсир. Приемете, че може би вашият роман, вашият стих, са били онази живителна глътка, помогнала на някого да преживее сложен миг. Специален комплимент към участници и аудитория, ще бъде присъединяване на поетът с китара, бардът с непресъхващо възприятие за комизъм - Краси Йорданов /div kozel/, съобщи Ваня Маркова от изложба " Арт Маркони ", която дружно със уеб сайтът за ХУдожествена ЛИТЕратура - HULITE.NET, провеждат ХVIIІ издание конкурс за хумористична лирика и прозаичност във Варна, научи Varna24.bg .

Журито е в състав: Калина Щерева /abonat/, отличена с първо място, категория " лирика " в " Очи към себе си " 2022 година, Орлин Филиповски /Derzaite pichove/ отличен с първо място, категория " прозаичност " в " Очи към себе си " 2022 година, Надя Димитрова – завеждащ библиотеката към Народно читалище " Бачо Киро - 1939 " с. Кранево, община Балчик, Ваня Колева – представител на библиотеката към НЧ " Зора 1894 " град Шабла, Ваня Маркова – арт управител на изложба " Арт Маркони ", основател на състезанието и хазаин на събитието, Женя Живкова - Стайкова – стихотворец. Тя е дълготраен спонсор на състезанието, като тази година поема напълно наградния фонд и ще влезе в ролята на съдия, в случай че това е неотложно.

Изданието на състезанието ще е на 1-ви април във връзка Международния ден на шегата.

Въпреки че произходът на празника е незнаен, има доста теории за неговата поява. Оспорвана асоциация сред 1 април и нелепостта има в Кентърбърийски разкази (1392) на Джефри Чосър. В " Разказът на свещеника на монахинята “, суетният петел Шантиклер е подведен от лисица на " От март започнаха тридесет дни и два “, т.е. 32 дни от началото на март, което е 1 април. Въпреки това не е ясно, че Чосър се базира на 1 април, защото текстът на " Разказът на свещеника на монахинята “ също по този начин гласи, че историята се развива в деня, когато слънцето е " в знака на Телец и има Двадесет градуса и един “, което няма по какъв начин да е 1 април. Според друга версия началото на традицията да се майтапим на този ден е обвързвано с Франция от времето на крал Анри III и приемането в страната на Грегорианския календар. Още при предшественика му Шарл IX е изработен опит (Русийонски едикт) да се реформира празнуването на Новата година, която всекидневно се празнува в страната в последната седмица на месец март, само че той среща неодобрението на огромна част от поданиците. При Анри към този момент е одобрено, че вместо 1 април за начало на календарната година ще се смята 1 януари. Все отново още дълго време поданиците на краля честват постарому, само че тези, които въпреки всичко възприемат концепцията, стартират да изпращат новогодишни картички на 1 април на тези, които са последователи на традицията, към този момент не толкоз с приветствен, колкото с закачлив и саркастичен темперамент. Установява се обичаят, тези които стават обект на шегите и лъжите на другите, на този ден да се назовават " първоаприлски риби ", а за изключително занимателна, само че и задоволително почтена задявка бива признато да се лепят на гърбовете на " жертвите " изображения на шаран.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР