ВАРНА. ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА „ТРУД“Обсъдихме най-тежките проблеми в Европа.

...
ВАРНА. ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА „ТРУД“Обсъдихме най-тежките проблеми в Европа.
Коментари Харесай

Борисов след четиристранната среща в Евксиновград: Доказали сме, че търсим развитие, а не спорове

 Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев  Снимка: Цветан Томчев
ВАРНА. ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА „ТРУД“

Обсъдихме най-тежките проблеми в Европа. От Балканите излъчваме мир, непоклатимост, разцвет. Говорихме за развиване на бизнеса, на туризма и за общите ни планове. Навремето, през 2002 или 2003 година, бе написана пътната карта, по която ние решително тръгнахме към Европейски Съюз. Сега сред нас е президентът на Сърбия и ние знаем, че нейното място е в Европейски Съюз. Всички ние поставяме старания, с цел да може процесът да бъде интензивен. Мисля, че това ще е в интерес на мира на Балканите. Това съобщи след четиристранната среща в „ Евксиновград ” министър председателят Бойко Борисов.  В нея участваха също министър председателите на Гърция и Румъния.

„ С Алексис сме приели председателството на Европейски Съюз като наше общо. Редкият късмет след нас да са Австрия и Румъния, които ще създадат Дунавската и Черноморската тактика. Разбрали сме се на Балканите да няма велики и ще създадем всичко допустимо за мира и стабилността в района. Не сме дребен пазар четирите страни. Нашата политика не е против някого, желая да създадем по този начин, че Европейски Съюз да не мисли за нас. Доказали сме, че търсим развиване, а не разногласия ”, сподели още Борисов.

„ Обединихме се към тезата, че естественото продължение на плана, който обявихме в Кавала за свързването на Егейско с Черно море и Дунав е с Белград. Даваме опция за ново развиване на района ”, продължи министър председателят. Той благодари на президента на Сърбия Александър Вучич и на министър председателите на Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Михай Тудосе.

„ За нас мира и стабилността са най-важни. Сърбия се намира на пътя към Европа и съм доста признателен на България, Гърция и Румъния за поддръжката. Смтам, че можем да създадем мого за нашите жители. Благодарен съм, че през днешния ден ме изслушаха по доста сложен въпрос – това е референдума в Испания. Испания не призна референдума в Косово, само че Европейска комисия прояви двоен стандарт. Понякога ние сърбите се питаме за какво трябваше да ставаме жертви на този стандарт. Ние ще се борим против този двоен стандарт“, съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич . Той предложения Борисов, Ципрас и Тудосе в Белград.

Алексис Ципрас изрази задоволството си, че се намира във Варна, град обвързван с гръцката история. „ Трябва да се оправим с доста съществени провокации. Обсъдихме концепцията българското председателство на Европейски Съюз да бъде всъщност Балканско председателство. Дискутирахме по какъв начин можем да съживим дневния ред от Солун 2002 година за разширение на Европейски Съюз. Очевидно ние ще поканим на бъдещи срещи и други водачи на Европейски Съюз. Обсъдихме в границите на българското председателство на Европейски Съюз да бъде извършена среща на върха за Западните Балкани ”, заяви Ципрас. Той съобщи, че обединяването на Кипър е едно от значителните провокации пред Европейски Съюз.

Михай Тудосе бе безапелационен, че партньорството сред четирите страни е стратегическо. „ Вярвам, както сподели господин Борисов, че този екип не е против нещо или против някого, а задачата му е единствено да умножим опциите и да работим за стабилността на Балканите“, каза румънският министър председател.

В края на конференцията Борисов посъветва публицистите: „И да не вземете да напишете, че в Евксиноград се е родила нова Вишеградска четворка, та косите на европейците да настръхнат. Тук сме се разбрали да работим за подсилване на единството и съдействието на Европа“. От залата се чуха рекомендации: „Наречете я Варненска четворка.“

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР