Варна. Навършват се 65 години от създаването на Държавен архив

...
Варна. Навършват се 65 години от създаването на Държавен архив
Коментари Харесай

Изложба представя развитието на Държавния архив в града от създаването на институцията преди 65 години до наши дни

Варна. Навършват се 65 години от основаването на Държавен списък – Варна. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна Владимир Владимиров, шеф отдел на Държавен списък – Варна. „ На днешния ден през 1951 година се основава системата на държавните архиви с Указ № 515, което значи в действителност, че нашата архивна система през днешния ден чества 66 години. Следващата година – 1952, са основани няколко архива, сред които и Държавен списък – Варна. По този мотив ние сме експонирали галерия, която демонстрира нашето развиване като институция и като териториален списък от основаването до наши дни. Представяме и документи, които сме решили, че са по-интересни, измежду които рисунки, отдадени на Държавен списък, малко с хумористична тема, нови приходи, които са постъпили при нас в околните години “, добави Владимир Владимиров.
Държавен списък – Варна е отдел в дирекция „ Регионален държавен списък “ – Варна. Осъществява подбора, комплектуването, регистрирането, обработването, съхраняването и даването за потребление на избраните за непрекъснато опазване документи на регионалната администрация, на общините на територията на Варненска област, на териториалните структури на държавните органи и на други държавни и общински институции, организации и значими персони от локално значение, както и научно-методическото управление и надзор на организацията на работата с документите в деловодствата и учрежденските архиви, тяхното запазване и потребление.
Към архива действат читалня, библиотека, лаборатория за консервация и реституция на документи, изложбена зала. В научно-справочната библиотека са заведени 2278 тома профилирана литература по история, архивистика и други области на науката, речници, енциклопедии, справочници, пътеводители, каталози, документални сборници, периодически издания.
От 1997 година архивът се обитава в постройка на ул. „ Преслав “ № 52 във Варна – тържествено открита в деня на честването на 45-годишнината на архива. Сградата е най-старата социална сграда във Варна и е строена за конак. Обявена е за архитектурен монумент от локално значение. Сградата е ремонтирана и преустроена, като на първия етаж са ситуирани складове, а на втория – работни пространства, читалня и лаборатория. Предоставя положителни условия за предпазване на документите и за работа на чиновниците от архива, както и на читателите.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР