Варна. Науката е велика, но тя е нищо, ако не

...
Варна. Науката е велика, но тя е нищо, ако не
Коментари Харесай

Варна: Под знака на иновациите и традициите в опазване здравето на човека на морския бряг премина Нощта на учените в Медицинския университет

Варна. Науката е велика, само че тя е нищо, в случай че не е в услуга на хората и за хората. Това имаха за цел да покажат и потвърдят всички участници в тазгодишната Нощ на учените, отдадена на приноса от научните проучвания и нововъведенията за опазване на културното завещание. Това оповестиха от пресцентъра на МУ - Варна . Събитието откриха заместник-ректорът по интернационално съдействие проф. Тодорка Костадинова и заместник-ректорът по научната активност проф. доктор Светослав Георгиев.
Публиката взе участие в две научни експедиции с екипажа на учени от катедрата по химия на МУ - Варна. Научното кино „ Традиции и просвета за запазване живота и здравето по варненското крайбрежие “ показа задачата, задачите и дилемите пред откривателите, а точно да открият съществуването на биотоксини у морските жители. Съвместно със свои сътрудници от Германия в хода на изследването екипът открива съществуването на два нови, нерегистрирани досега токсина. За традициите и културата за запазване на човешкия живот и здраве на морския бряг описа доцент Димитър Ставрев от Катедрата по медицина на бедствените обстановки.
Екипажът на университетската ветроходна лодка направи проява на морски възли. Умението по какъв начин да връзва най-често потребления в морското дело възел – моряшкият възел, желаеха да усвоят най-малките. Те схванаха от екипажа на лодката за какво е значимо да можеш да връзваш моряшки възел и с една ръка, въпреки че малко на брой бяха тези, които съумяха да се оправят с нелеката задача.
След подводния свят на морето, гостите бяха потопени в още по-необятния свят на биомедицинската електроника и технологии в дискусионния клуб с присъединяване на специфичния посетител доцент Кристина Близнакова от Технически университет – Варна, стипендиант по стратегия Мария Склодовска – Кюри. Тя показа план, от региона на биомедицинската електроника, извоюван по програмата за научни проучвания и нововъведения Хоризонт 2020. Доц. Близнакова описа за създадени от нея и нейния екип нови способи и технологии за ранно разкриване на туморни формирания на млечната жлеза. Нейната презентация бе съпроводена от проява на 3D принтер.
След светлинното „ огнено-лед “ шоу, нощта на учените беше осветена и от химичните опити на студенти и преподаватели от катедрата по химия. В научната лаборатория „ Вълшебството на химичните детайли “ гл. ас Диана Добрева и нейните асистенти направиха огнена дъга и заря под вода. Показаха и по какъв начин благодарение на няколко типа соли може да си създадем „ водорасли “ за нашия аквариум и по какъв начин да „ държим “ огъня в ръце, като не пропуснаха да посъветват присъстващите в никакъв случай да не вършат това в къщи.
След като в средата на предишния месец бе оповестено началото на състезанието за детска рисунка „ Мистериозната просвета за морето, корабоплаването и корабите “, в Нощта на учените настъпи и дълго чаканият от дребните художници, откриватели и естествоизпитатели миг – награждаването. Ето имената на първите трима:
1-во място - Виктор Диков 10 година
2-ро място - Антон Апостолов -12 година
3-то място - Румяна Ставрева, 9 година
Журито награди със специфична премия за ексцентричен взор към тематиката и:
Никола Петров -5г.
Гергана Ганчева – 10г.
Стефан Славов – 9г.
Даниел Йорданов -11г.
Калоян Хаджистойчев -10г.
Наградени бяха и създателите на фотоизложбата, показана в двора на МУ-Варна – фотографът на университета Петко Момчилов и библиографът Марина Клисурова, сертифициран водолаз с дългогодишна процедура в спускането под вода.
Освен в двора на МУ-Варна, Нощта на учените се организира и в Музея по история на медицината, където гостите имаха опция да създадат обиколка. С фотоизложба, конкурс за рисунка, научно кино и присъединяване на бележити варненски учени мина Нощта на учените в Юнашки салон, където уредник е „ Образователен център – Варна ” към Международна фондация " Св. св. Кирил и Методий ", асоцииран сътрудник на МУ - Варна по плана. „ Образователен център – Варна “ бе уредник и на обиколката във Военноморския музей.
Европейската нощ на учените 2018 се реализира в границите на план K-TRIO 3 „ Researchers in the Knowledge Triangle ”, по стратегия „ Хоризонт 2020 “, където МУ - Варна взе участие като сътрудник в консорциум с координатор Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. Тази година към самодейността, се причислиха и филиалите на МУ - Варна в Шумен и Велико Търново, където също имаше фотоизложба, научно кино и конкурс за рисунка. В Шумен уредниците направиха и проява на раждане на близнаци, а във Велико Търново – премерване на кръвната захар на искащите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР