Варна. Минерализованите ивици на територията на ДГС Провадия са опреснени.

...
Варна. Минерализованите ивици на територията на ДГС Провадия са опреснени.
Коментари Харесай

Варна: Държавно горско стопанство „Провадия” опресни 17 км минерализовани ивици

Варна. Минерализованите линии на територията на ДГС „ Провадия ” са опреснени. Това оповестиха от Североизточно държавно дружество . „ Това се прави за трети път тази година за предварителна защита. Ивиците са към насаждения с нараснал риск от възникването на пожари, каквито да вземем за пример са културите от черен бор. Изкуствено основаните пояси на границата с горските масиви имат значима роля за бързото локализиране и потушаване на огнените произшествия ”, разяснява шефът на стопанството инж. Живко Живков. Той моли жителите да не палят стърнища и други растителни боклуци, тъй като по този начин основават предпоставки за разпространяването на пламъците в горски територии.
В обсега на горското стопанство, което е част от Североизточно държавно дружество, са построени общо 17 км минерализовани линии в землищата на селата Добрина, Староселец, Венчан, Неново, Комарево и Кривна в община Провадия, както и край село Невша в община Ветрино.
В рамките на този месец в ДГС „ Провадия ” ще се извърши и разчистване на храстовата растителност и издънките, които пречат на растежа на младите фиданки от цер и благун. Мероприятията ще обзет 171 дка насаждения край селата Китен и Славейково. Дръвчетата, които порастват там, са естествено обновени и са на възраст от 3 до 6 години.
„ В съпоставяне с изкуствено залесените, фиданките, които са се появили по натурален метод, са с по-добри генетични качества и по-устойчиви към локалния климат и условия. Чрез така наречен осветяване на горските култури осигуряваме шир за растежа на младите дръвчета, като ги предпазваме от заглушаващата растителност, която пречи за развиването им ”, изясни инж. Живко Живков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР