Варна изпреварва през третото тримесечие по брой сключени имотни сделки

...
Варна изпреварва през третото тримесечие по брой сключени имотни сделки
Коментари Харесай

Варна изпревари по имотни сделки Пловдив

Варна изпреварва през третото тримесечие по брой подписани имотни покупко-продажби втория максимален град на България – Пловдив. В морската столица сред юли и септември т.г. Агенцията по вписванията е записала 3657 имотни покупко-продажби, до момента в който в Пловдив са 3582.

Другото разбъркване в класацията на шестте най-големи пазара в страната е настъпило в резултат на вмъкването на Несебър сред тях. Там локалната работа по вписванията, към която са освен Несебър, а и Слънчев бряг, Равда, Влас и Ахелой, е изповядала 2382 имотни покупко-продажби сред юли и септември, до момента в който в регионалния град Бургас са единствено 1931 на брой. Това в действителност не се случва за първи път – търговията с ваканционни и други парцели в Несебър от много време е доста оживена, писа в. " 24 часа ".

Като цяло обаче броят на подписаните през третото тримесечие имотни покупко-продажби в България понижава с 13% на годишна база, като този развой не отминава нито столицата, нито Варна, Пловдив, Бургас и даже Несебър. Там, където през 2021 година и 2022 година имаше огромни растежи, в този момент означават и максимален спад.

Сходна е наклонността и в морските и планинските ни курорти. В Благоевград покупко-продажбите са намалели с 23,8%, във Велико Търново спадът е с 16,5 на 100, а в Плевен – с 11%. Малко по-добро е представянето на Кърджали, където покупко-продажбите са спаднали единствено с 8,5%.

Значителното закъснение на покупко-продажбите в морските курорти продължава и през третото тримесечие. В Балчик те са намалели с 22,7%, в Поморие – с 21,1 на 100, а Царево – с цели 30,8%. По-леко намаляване - с 11,3%, е регистрирано в Каварна.

В планинските курорти най-хубаво е представянето на Разлог, където се изповядват и покупко-продажбите в Банско. Там понижението е едвам с 4,3%. В останалите планински курорти

двуцифрените спадове на покупко-продажбите не престават.

В Самоков, където се вписват покупко-продажбите в Боровец, те понижават с 19%, в Смолян, където се изповядват и тези в Пампорово, спадът е с 13%, а в Чепеларе доближава 14,3 на 100 спрямо година по-рано.

Макар че броят на покупко-продажбите понижава на всички места, имотният пазар не демонстрира признаци на пръсване на балон. Например там, където пазарът на жилища е най-оживен - София, Пловдив, Варна, Бургас и Несебър, броят на покупко-продажбите в този момент е към и малко над равнищата от 2019 година, която беше рекордна за имотния пазар. Той беше подтикван извънредно доста от усилване на търсенето, което настъпи през 2021-а и изключително през 2022 година, по тази причина в този момент спадовете по-скоро приказват за утешение.

При цените обаче картината е малко по-различна – те не престават да нарастват, а София, където е най-големият и развъртян пазар на жилища в България, даже зае девето място измежду 107 града в света по растеж на имотните цени, демонстрира показателят Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank за второто тримесечие.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР