Варна и Пловдив са двата областни града в страната, които

...
Варна и Пловдив са двата областни града в страната, които
Коментари Харесай

Варна увеличила населението си с 292 души за година

Варна и Пловдив са двата регионални града в страната, които са нараснали популацията си през 2021 година. Това демонстрира сравнение на данните на настоящата демографска статистика на Националния статистически институт за население по градове и пол към 31 декември 2020 година и към същата дата на предходната година, направено от Българска телеграфна агенция.

Във Варна жителите са се нараснали с 292 души. Населението на града под тепетата се усилва с 1022 души и към този момент доближава 343 070.

След Пловдив най-вече „ скача “ популацията на Несебър. Жителите на крайморския град се усилват с 459 и към този момент са 14 539. С повече от 257 души нараства популацията и на Свети Влас.

Любопитно е, че половината от градовете с възходящ брой на популацията през предходната година са ситуирани в област Бургас. В нея има общо 20 града, от които в 10 жителите се усилват. Това са Ахелой, Китен, Несебър, Обзор, Поморие, Приморско, Свети Влас, Созопол, Царево и Черноморец.

От всички огромни обитаеми места в страната най-вече поданици през 2021 година губят Добрич и Русе, сочи съпоставката на данните. В Добрич популацията е намаляло с 1667 души и към този момент е 79 269 д. В крайдунавския град жителите са намалели с 1627 и към този момент са 133 813 души.

В 30 български града живеят повече мъже в сравнение с дами

В края на предходната година в 30 от българските градове живеят повече мъже в сравнение с дами. През 2019 и 2020 година градове с преобладаващо мъжко население бяха 35.

Силният пол доминира в Кресна, Мелник, Обзор, Приморско, Белослав, Дългопол, Грамада, Угърчин, Батак, Сърница, Земен, Трън, Белене, Брезово, Садово, Ветово, Мартен, Сеново, Твърдица, Шивачево, Бухово, Гурково, Гълъбово, Мъглиж, Маджарово, Симеоновград, Харманли, Каолиново, Болярово и Стралджа.

През 2021 година, за разлика от миналата, има тъкмо два града, в които живеят идентичен брой мъже и дами. Това са Летница (по 1176 мъже и дами) и Ябланица (по 1243 мъже и дами).

Общо 20 от всички 257 града в страната са нараснали популацията си през предходната година, като повече от половината от тях са ситуирани по Черноморието.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР