Варна. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и посланик на библиотеките в Европейския

...
Варна. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и посланик на библиотеките в Европейския
Коментари Харесай

Евродепутатът Емил Радев дари книги на варненската библиотека в навечерието на Деня на народните будители

Варна. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и дипломат на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев подари книги на Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков ” във Варна. Жестът му във връзка 1 ноември – Деня на националните будители, се утвърди като традиция, посредством която към този момент пета поредна година той способства за обогатяване на библиотечния фонд. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ – Варна .
Заедно с народния представител от Политическа партия ГЕРБ и дълготраен шеф на библиотеката Емилия Милкова и ръководителя на Общинския съвет Тодор Балабанов евродепутатът бе посетител на събитието, с което в навечерието на празника беше открита експозиция, въодушевена от богатото ни книжовно завещание. Изложбата връща читателите обратно във времето, с цел да опише да Седмицата на българската книга през 1932 година, когато варненската общност е приканена да се запознае с 450 тома забавни книги и списания от библиотечни фондове и от персонални библиотеки, които са били образец за развиването на българското „ книгопечатно и книгоукрасително ” изкуство. 85 години по-късно част от любопитната експозиция още веднъж е показана във варненската библиотека, съхранявайки българския дух.
„ Библиотеките пазят паметта на човечеството. Радвам се, че в 21 век варненската библиотека извършва тази задача освен съхранявайки класическите книжни издания, а и поддържайки богат цифров списък, който е индикативен за постигнатия прогрес ”, разяснява Емил Радев. Той поздрави екипа на библиотеката и му пожела да работи все по този начин отговорно и безрезервно за разпространяване на знанието. „ Опазването на книжовното завещание е патриотично дело, което заслужава нашата поддръжка ”, безапелационен бе Радев и съобщи на шефа на Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков ” Радка Калчева своето подаяние от книги. То включва детска и документална литература. Голям интерес провокираха и дарените първокласни издания – Атлас на българските земи в европейската картографска традиция (III – XIX в.) и книгата „ Българско архитектурно завещание ”. „ Вие сте актуалните будители. Пожелавам Ви един ден и новата постройка на варненската библиотека да бъде част от забележителната архитектура на страната ни ”, съобщи евродепутатът в обръщението си към библиотекарите.
Към пожеланията доста скоро да стане факт планът за нова постройка на варненската библиотека се причисли и ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Той получи от екипа на Република България „ Пенчо Славейков ” специфичен подарък – образец от брой 292-293 на „ Варненски общински вестник ” от 1932 година, в който е показана изложбата на Варненската градска общинска библиотека и посредством мненията на създатели и общественици се акцентира нейната роля и нуждата градът да има собствен храм на книгите.
„ Професията на библиотекарите е извънредно благородна. Неслучайно те са били наричани братовчедите на фараона, тъй като са били носители на мъдростта. В библиотеките се съхранява националната памет. Нека в навечерието на 1 ноември си пожелаем да има повече грамотни хора, които да обичат книгата и четенето ”, пожела на собствен ред Емилия Милкова и поздрави сътрудниците си във връзка идния ярък празник.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР