Варна е прастар град, преживял и добро, и лошо, видял

...
Варна е прастар град, преживял и добро, и лошо, видял
Коментари Харесай

Вижте два различни паметника и едно дърво в кът от Варна

Варна е предисторически град, претърпял и положително, и неприятно, видял доста. В днешното издание на рубриката на Varna24.bg - " Преди и в този момент " ще ви разкажем за два паметника и едно дърво в един от емблематичните кътове на Морската градина - при входа против Икономическия университет.

Там през 1961 година е повдигнат паметник на Ленин. Той е един от хилядите в света. Паметниците на Ленин постоянно са били " серийно произвеждане “ – над 14 000 от тях са инсталирани на територията на някогашния Съюз на съветските социалистически републики. 

Варненският бива свален в първите години след демократичните промени у нас. В България единственият останал монумент на Ленин се издига в русенското село Новград.

На 26 юни 1999 година на същото място в Морската градина е подложен паметник на Антон Новак. Инициатори за това са Владимир и Лиляна Станеви. Автор е проф. Пламен Братанов, който основава истинска статуя от камък и бронз, ловко съчетаваща барелефа с елегантен флорален претекст. Паметникът е финансиран от Община Варна.

Новак е основател на Морска градина. Паркостроителят е специализирал в дворците Шьонбурн и Белведере във Виена. Той е поканен по молба на варненската община през 1894 година от Карел Шкорпил. И по този начин 35-годишният Новак е назначен за шеф на градината и с възторг се се заем с преустройства. Огромна е работата по набирането на подобаващата растителност. С каруци (са пренасяни скъпи типове от Варненско, от Лонгоза и Странджа, от Средиземноморието и Цариград. И скоро  Морската градина си печели славата на най-красивия парк на Балканите. През 1899  " поради огромната предприемчивост "  общината продължава контракта на Антон Новак и му построява къща до днешната постройка на Радио Варна

Иначе доникъде на XIX век днешната Морска градина е била голо поле, отвън крепостните стени на града. Имало е единствено няколко вековни дървета, под които пладнувал махленския добитък. Около настоящия Военноморски музей имало лозя и дребна градина. Наблизо била една от скотобойните на града и старите градски гробища. А сметта от града се изхвърляла по целия бряг.

Първообразът на градска градина поражда напролет на 1862 година. С поддръжката на турския кмет Халил ефенди и коменданта на Варна Саид паша се направи общинска градина Белидие бахча. В началото тя съставлява зеленчукова градина, там където в този момент е входа-колонада, а по-късно на още четири декара са посадени вишневи дръвчета, други овошки, липи и кестени.

След Освобождението, през 1881 година, кметът Михаил Колони пръв слага въпроса за основаването на градска градина зад Театъра и актуален крайморски парк. Предложението било признато с подбив и съмнение от общинските съветници, само че въпреки всичко дребна сума е отпусната. Активността на Михаил Колони и съидейниците му бързо дава резултати - градината скоро става 26 дка, засадени са първите 130 дръвчета, поправени са пътеките. И ето ``надвечер алеите се пълнят с върволяци кавалери и фешън накичени дами``.

Зад двата паметника се вижда едно и също дърво. Това известното от медикаментите за памет Гинко билоба или дървото на момината коса. Родината на дървото е Китай. Това е последният жив тип от разред Ginkgoales, който се появява за първи път преди повече от 290 милиона години. Вкаменелости, доста сходни на живите типове, принадлежащи към рода Гинко, се простират до епохата на междинната юра преди почти 170 милиона години. Дървото е култивирано първоначално на човешката история и става постоянно засаждано.

Екстрактът от листа на Гинко обикновено се употребява като хранителна добавка, само че няма научни доказателства, че поддържа човешкото здраве или е ефикасен против някакво заболяване.

Името на рода се смята за правописна неточност на японското произношение gin kyo, което значи " сребърна кайсия “. Плодовете му в действителност наподобяват на дребни кайсии или жълти джанки. Паднали на земята и загниващи те отделят необикновено остра и мощно неприятна миризма.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР