Варна е на второ място по заболеваемост от COVID-19 през

...
Варна е на второ място по заболеваемост от COVID-19 през
Коментари Харесай

Варна на второ място по заболеваемост от COVID-19: Успяват ли да се справят лекарите?

Варна е на второ място по заболеваемост от COVID-19 през последните две седмици след София. Морската ни столица е с 867 инфектирани на 100 000 души.

През последните седмици във Варна обстановката с ковид е усложнена. Все още не може да се дефинира като сериозна, лечебните заведения устоят натиска. В момента има към 70 свободни места, 8 от които са за интензивно лекуване.

Снимка: btvnovinite.bg

На 7 април – Денят на здравния служащ, с минута безмълвие и писък на сирени в цялата страна беше почетена паметта на медиците, изгубили живота си в борбата с COVID-19. За да се включат в самодейността в центъра за Спешната помощ във Варна употребяват остарели коли и транспортни коли.

От няколко седмици насам промяната на незабавните медици в града минава от адрес на адрес. Налага се един екип да обслужва до 12-14 сигнала на дежурство. Близо половината от тях са за COVID-19.

" Излизаме към 7-8 ч., когато ни стартира промяната, и се прибираме следобяд по някое време вероятно. Понякога няма време за ястие, в действителност е по този начин ", изяснява доктор Веселин Александров, от Спешна помощ – Варна.

Снимка: btvnovinite.bg

Статистиката сочи, че актуалната вълна от ковид е по-голяма от есенната. Поне що се касае до работата на незабавните медици във Варна. Сигналите са с 50% повече от нормалните за сезона.

" Стресът е огромен, постоянно е огромен. Всеки си е намерил някакво занятие, с което да разтовари един тип ", отбелязва Елена Добрева, здравна сестра.

На промяна в незабавната помощ във Варна има общо 9 екипа, от които два реанимационни и един педиатричен.

Снимка: btvnovinite.bg

Медиците не крият, че са на ръба на силите си, само че са безапелационни, че могат да устоят в сходна натовареност колкото е нужно.

Медиците въпреки всичко се надяват скоро вълната да утихне, с цел да могат да отдъхнат. За това приканват и хората да бъдат съзнателни и виновни.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР