Варна да стане първата община в Европа, която да изгради

...
Варна да стане първата община в Европа, която да изгради
Коментари Харесай

Пускат електрически велосипеди под наем във Варна

Варна да стане първата община в Европа, която да построи система за различно напредване напълно благодарение на електрически колела, интегрирана в транспортната система. Това е главната идея на европроектa “Електрически колела за новаторско градско бъдеще “, в който Варна ще взе участие като водещ сътрудник.

Съветницита от „ Европейски въпроси и интернационално съдействие “ дадоха единодушието си Общината да се включи в плана по стратегия Urban Innovatiove Actions, финансирана от Европейски фонд за районно развиване. Една от задачите на плановото предложение е Варна да стане първата община в страната с трайно решение за понижаване на нездравословните излъчвания в градските зони посредством новаторско транспортно решение.

Проектът ще надгради към този момент съществуващата мрежа от велоалеи и ще сътвори нова инфраструктура, напълно обслужващата системата за шерване на електровелосипеди. Алтернативните направления ще бъдат съобразени с плана за интегриран градски превоз, туристическата инфраструктура и бизнес зоните.

Участието на община Варна в плана ще даде опция за първи път в Европа да бъдат построени пробни буферни паркинги, които с изключение на познатата към този момент услуга P+R ( Park&Ride – Паркирай и ползвай обществен градски транспорт) ще оферират опция и за наемане на електровелосипеди за напредване към центъра на града. Новата услуга P+R+B ( Park&Ride&Bike) ще бъде иновационният принос на община Варна към напъните на страните от Европейския съюз за понижаване на колите в централните градски зони, основаване на условия за здравословен метод на живот и запазване на въздуха от автомобилните газове.

„ Проектът планува създаване на паркинги със зареждащи станции. Те ще бъдат покрити със слънчеви панели, с цел да се обезпечи електричество за зареждане на електровелосипедите. Паркингите ще имат WiFi и видеокамери “, съобщи шефът на общинското дружество „ Паркинги и синя зона “ Младен Иванов. По думите му ще бъдат основани най-малко 15 стоянки с най-малко 200 велосипеда, които ще бъдат снабдени с GPS.

Продължителността на плана е до 48 месеца от неговото пускане. По отношение на бюджета приносът от Европейски Съюз е в размер до 5 млн. евро, което може да е 80% от цялата стойност на плана. Съфинансирането от община Варна е 20% от сумата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР