Варна. Активиран е планът за действия при бедствия и аварии

...
Варна. Активиран е планът за действия при бедствия и аварии
Коментари Харесай

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Активиран е планът за действия при бедствия и аварии във връзка с очакваното влошаване на времето

Варна. Активиран е проектът за дейности при бедствия и повреди по отношение на предстоящото утежняване на времето. Това съобщи за Радио „ Фокус “ – Варна регионалният шеф на Варна Стоян Пасев. Той напомни, че по предписание на министър-председателя Бойко Борисов в Министерство на вътрешните работи е призован Националния действен щаб, основан според Стратегията за понижаване на риска от бедствия 2014 - 2020. Премиерът е наредил регионалните шефове да бъдат по местата си и да рапортуват във всеки един миг за обстановката по райони.
„ Получили сме предизвестието, задействал съм проекта за отбрана на популацията при бедствия и повреди и дейности по отношение на предстоящата сериозна конюнктура. Действията са превантивни и всеки знае дилемите си при пораждане на обстановка. Общините по места също са предизвестени, както и „ Напоителни системи “, Басейнова дирекция за Черноморски район, РДПБЗН и военните. Щабът не е призован все още, само че проектът за дейности е задействан “, съобщи регионалният шеф Стоян Пасев. За региона на Варна е разгласен жълт код за гръмотевични стихии и значителни превалявания. Очакват се мощни гръмотевични стихии, обилни превалявания и градушки, само че в по-малки количества – до 35 мм за 12 часа. За региона на Варна утежняване на времето се чака след среднощ. Областният шеф акцентира, че водоемите са тествани и контролирани и на този стадий няма заплаха от преливане.
По данни на Министерството на околната среда и водите в Черноморски басейн от вечерните часове през днешния ден и на следващия ден речните равнища в басейна ще се покачват поради превалявания. По-значителни ще са покачванията във водосборите на р. Камчия, като до на следващия ден вечерта ще има условия за пораждане на поройни наводнения в басейна – в горните и междинните елементи от водосбора на р. Камчия. На 5 юли водните равнища ще стартират да се намаляват и към момента покачвания ще има единствено в долните течения на главните реки поради оттичане. На 6 юли речните равнища в целия басейн ще се намаляват.
Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология, с прекосяването на добре изразен леден фронт във Варна ще има мощни гръмотевични стихии, обилни превалявания и градушки. Очаквани количества до 35 мм за 12 часа. Вятърът ще бъде мощен от север-североизток до 15 м/сек, по носовете - пориви 20 м/сек.
Във връзка с информация от Националния институт по метеорология и хидрология за внезапна смяна на метеорологичната конюнктура, вероятни превалявания, съпроводени с гръмотевици и увеличаване напразно, отдел „ Дейности по отбрана на популацията “ към Община Варна предлага на жителите да затварят прозорците, да отстранен или укрепят предмети, които могат да бъдат съборени от вятъра, както и да плануват ограничения за недопускане на води от интензивния дъжд към приземни етажи, избени пространства, подземни гаражи и други. При пораждане на сериозни обстановки жителите могат да подават сигнали на тел. 112.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР