Варна. 100 кръводарители дневно са необходими за осигуряване на кръв

...
Варна. 100 кръводарители дневно са необходими за осигуряване на кръв
Коментари Харесай

Д-р Жанина Йорданова, РЦТХ – Варна: 100 кръводарители дневно са необходими за осигуряване на кръв за лечебните заведения в Североизточна България

Варна. 100 кръводарители на ден са нужни за обезпечаване на кръв за лечебните заведения в Североизточна България. Това сподели доктор Жанина Йорданова, шеф на Районен център по трансфузионна хематология (РЦТХ) във Варна, на кръгла маса по проблемите на кръводаряването „ Дари кръв – подари живот “, която се организира във Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Броят на доброволните кръводарители понижава през годините, като сега на ден те са към 60 души. „ Досега проблемите бяха главно за работещите в центъра “, добави доктор Жанина Йорданова и срещна присъстващите със структурата, законодателството, устройството на центъра и главните му действия. „ Освен че сме лечебно заведение, записано по Закона за лечебните заведения, имаме и независим закон – Закон за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, по който работим. Нашата система на центровете е преустроена още през 2000 година, когато с цел да се обезпечи изискуемото качество към кръвните съставки, се оформят пет центъра в България, където е централизирано проучването на дарената кръв и производството на кръвните съставки. По този метод се подсигурява продуктът, който се дава на пациентите. Нашият център дава отговор за 5 области: Варна, Добрич, Търговище, Силистра и Шумен. Имаме ангажимент да осигуряваме с кръв и кръвни съставки всички лечебни заведения в тези области и пациентите да бъдат задоволени в техните потребности “, изясни доктор Жанина Йорданова.
По думите й главната активност на центъра е организация на кръводаряването, диагностика, произвеждане на дарената кръв, както и обезпечаване на пациентите с проучвания и проби за съгласуемост преди всяко кръвопреливане. „ Много се натъртва на качеството, изискуемо е във всички наставления на Съвета на Европа. Нашето главно обвързване е нито един пациент да няма затруднения или болести, свързани с кръвопреливане. За всичко това се поставят доста старания, обезпечават се доста високочувствителни проби, нови апаратури, нови диагностикуми, вкарват се нови способи и това са старания, които се поставят от Министерството на здравеопазването, Националния център и центъра в нашия град. Основният ни проблем е това, че доброволното и безплатно кръводаряване в годините понижава от ден на ден. Същевременно заболеваемостта на популацията, високоспециализираните интервенции, които се организират в лечебните заведения изискват обезпечаване на кръв. Ние се явяваме медиатори сред болния и здравия човек, само че организацията, промоцията на кръводаряването и самото кръводаряване е проблем на всички нас, на цялото общество “, сподели още доктор Жанина Йорданова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР