Варицела и грип мъчат малчуганите под тепетата. От РЗИ отчитат

...
Варицела и грип мъчат малчуганите под тепетата. От РЗИ отчитат
Коментари Харесай

Бум на варицела в Пловдивско, мъчи ни и грип

Варицела и грип мъчат малчуганите под тепетата. От РЗИ регистрират взрив на едрата шарка в Пловдивско. Почти двойно по-голяма е била заболеваемостта в първите дни на 2018 година в съпоставяне със седмицата към Коледа. 129 са новите случаи в региона, от които 61 са в Пловдив. Седмица по-рано шарката е поразила 72-ма малчугани от региона, половината от които в Пловдив, сочи информация на здравната ревизия.

Много висока температура, достигаща до 40 градуса, болки в гърлото и мускулите, обща изнемощялост и главоболие пък са признаците на грипа. Според лекарите сега се следи микс от грипни вируси и до момента в който заболеваемостта е почнала с вид Б, към този момент има и обособени случаи на грип А. През уикенда бе регистриран и първи за този сезон случай на грипен вирус Н2N3, или така наречен грип „ Хонконг”. Той бе открит в Русе при 52-годишна жена от крайдунавския град. Също в Русе бе потвърден първият случай за този сезон и на грипен вирус от вида А (H1N1), или така наречен пандемичен грип, прочут преди години като свински грип. Специалистите поучават да не се самолекуваме и още при първи признаци да се консултираме с персоналния доктор.

От Министерството на здравеопазването пък приканиха родителите да ревизират имунизационния статус за морбили (дребна шарка) на децата си и при съществуване на пропуски да бъдат взети незабавни ограничения за имунизирането им. През последните месеци на 2017 година се следи повишаване на броя болни в Гърция спрямо намаляването на техния брой в Румъния. Рискът от импорт на морбили в България от засегнатите страни на Балканите и от Европа е действителен и единствено високият имунизационен обсег може да подсигурява ограничение на разпространяването у нас, показват от здравното министерство.
тагове варицела грип висока температура РЗИ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР