Вариантите за ТОЛ таксата се движат от 3 стотинки, предложени

...
Вариантите за ТОЛ таксата се движат от 3 стотинки, предложени
Коментари Харесай

Обсъждат варианти за ТОЛ таксата от 3 до 39 стотинки

Вариантите за ТОЛ таксата се движат от 3 стотинки, препоръчани от превозвачи, до 39 стотинки за километър, според сметките на районното министерство. Това стана ясно след съвещание на публичния съвет по въвеждането на новата система за таксуване на тежки камиони и рейсове. Окончателната цена ще бъде конкретизирана след спомагателни диалози след 16-и август, когато стартира безплатното тестване на ТОЛ системата.

Таксата на километър към момента не е конкретизирана, като към този момент е ясно, че размерът на заплащането за всяко съответно транспортно средство ще зависи от тежестта, размера му, екологичните му параметри, както и от категорията на пътя, по който се движи. Дали по пътищата с неприятно положение ще се пътува по-евтино, следва да се реши.
Николай Нанков, заместник-министър на районното развиване и благоустройството: Общофилософски въпрос - първо ТОЛ или първо пътища, яйцето или кокошката. Търсим салдото сред двете.
Бизнесът е удовлетворен, че към този момент има разговор и чуваемост. Превозвачите оферират ТОЛ такса да заплащат единствено рейсовете, които реализират инцидентни транспорти, а тези по постоянни линии да пътуват, без да заплащат такса. От министерството са склонни да поддържат сходна концепция.
Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерация на автобусните превозвачи: За този бранш от сектора и една стотинка на километър ще бъде прекомерно висока цена във връзка с това, че ние работим по съответни транспортни схеми, одобрени написания, с задължения с дълготрайни контракти.
Освен цената, остава провесен и различен главен въпрос - за кои тъкмо пътища ще се заплаща. Има трима снабдители на услугата, следва контракт и с четвърти - това беше коментарът на заместник-министър Нанков на упреците, че има монопол във връзка с ТОЛ услугата.
Николай Нанков, заместник-министър на районното развиване и благоустройството: Темата с монопол и по този начин нататък, във връзка с предоставяните услуги, даже не звучи съществено.
ТОЛ системата през днешния ден беше тематика и на политически мнения. В Народното събрание в декларация от Българска социалистическа партия обявиха, че планът за въвеждане на новото таксуване се е сгромолясал.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР