Вариантите са поне два - единият вариант е да има

...
Вариантите са поне два - единият вариант е да има
Коментари Харесай

Наталия Киселова пред Dir.bg: Ако част от кандидат-министрите се оттеглят, мандатът е неуспешен

" Вариантите са най-малко два - единият вид е да има смяна в имената на претендентите и това да бъде по предложение на ПП-ДБ ", разяснява Наталия Киселова. По думите й не е срещу главния закон да има редактиране на към този момент връчения лист с министри на президента. И напомня, че към този момент сме имали подобен казус.

" Има подобен случай и той е през 2013 година, когато имаше смяна в името на претендента за министър на капиталовото обмисляне. Това беше в проектосъстава на Пламен Орешарски, който го показа на президента и по-късно имаше смяна в името ", връща се обратно конституционалистът. Тогава номинираният за министър-председател Пламен Орешарски отдръпна кандидатурата на арх. Калин Тихолов поради цивилен митинги и на негово място предложи арх. Иван Данов.

" Другата опция е част от претендентите да бъдат оттеглени. Тогава към този момент, съгласно мен, мандатът ще се смята за несполучлив " , разяснява втория вид за процес на политическата обстановка специалистът. " Възможно е да бъдат сменени, само че процедурата прави невероятно разискването на проектосъстава на държавното управление ", добави Киселова. 

" Без да имам вътрешна информация, по-скоро е допустимо Бойко Борисов да предоговори избрани имена и да каже " Той, преговорният екип по този начин, но аз, ето тук, от мен да мине, в полза на България, на общото бъдеще. По-добре неприятно държавно управление, само че парламентарно, в сравнение с служебно и избори. ", предвижда конституционалистът.

В момента огромна част от напъните на двете политически сили са ориентирани към задачата - кой ще е отговорен, в случай че се отиде на предварителни избори, проучва Киселова.

И разяснява, че откакто има публикуван президентски декрет, още в сряда Народното събрание може да гласоподава държавното управление. " След като бъде включено в дневния ред и той бъде утвърден, е допустимо да се пристъпи към разискване на претендента за министър-председател и на препоръчаните от него претендент и конструкция и личен състав ", припомня тя конституционната процедура. Това са обособени гласувания, като първо се избира министър-председателят. 

Случващото се сега, по думите й, е " по-скоро следващ стадий, а не развръзка на сагата, само че е допустимо и да има дефинитивно решение. Това обаче зависи от държанието на ПП-ДБ, тъй като те са тези, които биха подкрепили или респективно отхвърлили ", съобщи Наталия Киселова. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР