Варианти на коронавируса, предшестващи Омикрон, вероятно са съществували отдавна, заяви

...
Варианти на коронавируса, предшестващи Омикрон, вероятно са съществували отдавна, заяви
Коментари Харесай

Учени: Омикрон се е заформил още преди появата на Алфа и Делта варианта на Covid-19

Варианти на ковид, предшестващи Омикрон, евентуално са съществували от дълго време, съобщи съоткривател на новия вид, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция в неделя.

" Според сегашните ни информация, ранна форма на Омикрон се е оформила като обособен вид още преди появяването на Алфа и Делта ", съобщи Волфганг Прайзер от университета Стеленбош, покрай Кейптаун.

Този вид вирус евентуално е еволюирал в продължение на месеци, без да притегли внимание.

" Въпросът е: за какво Омикрон остана прикрит толкоз дълго и едвам в този момент се популяризира? Дали не са липсвали една или две разновидности, които да му разрешат да се популяризира бързо ", попита Прайзер.

Най-старите доказателства за разновидността досега датират от първата половина на ноември. Омикрон, открит за пръв път в Република Южна Африка и Ботсвана, има изключително огромен брой разновидности, засягащи и протеина, посредством който се прикачва за човешките кафези.

В Германия досега са доказани 4 случая и има съмнения за още 8. Експерти обаче допускат, че към този момент има други случаи. Според Европейския център за надзор и предварителна защита на болесттите до няколко месеца разновидността може да стане преобладаващ в Европа. Засега няма съответни данни до каква степен е инфектиран и дали води до по-тежко протичане на заболяването, само че по предварителна информация Омикрон има съществени преимущества пред разновидността Делта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР