Вариантът Омикрон придвижи Ковид пандемията в нова фаза и е

...
Вариантът Омикрон придвижи Ковид пандемията в нова фаза и е
Коментари Харесай

СЗО: Европа вероятно се е запътила към края на пандемията

Вариантът Омикрон придвижи Ковид пандемията в нова фаза и е допустимо да докара до края й в Европа, съобщи в неделя районният шеф на Световната здравна организация за Европа.

„ Правдоподобно е районът да се движи към крайната фаза на пандемията “, съобщи Ханс Клуге в изявление за Агенция Франс Прес и добави, че Омикрон може да болести 60% от европейците до март.

Когато актуалната вълна на Омикрон в Европа затихне, „ ще има много седмици и месеци с световен имунитет – или с помощта на имунизациите, или защото хората ще имат имунитет след заразяване, а също и намаляване на сезонността “.

„ Очакваме да има интервал на мъртвило, преди Ковид-19 евентуално да се завърне към края на годината, само че не наложително под формата на пандемия “, сподели Клуге.

Също в неделя Антъни Фаучи, началник на Националния институт за алергии и инфекциозни болести на Съединени американски щати, изрази подобен оптимизъм.

„ Случаите на Covid-19 внезапно понижават в елементи от Съединени американски щати, нещата наподобяват добре “, сподели той пред тв Ей Би Си нюз.

По-рано и районният офис на СЗО за Африка разгласи, че случаите на Covid-19 внезапно са намалели в района и че смъртните случаи също понижават за първи път от пика на доминираната от Омикрон четвърта вълна. 

„ Хубавото за Омикрон е, че много невисок % влизат в болница и доста невисок % са с тежки прояви на болестта. “ Това сподели в това време пред БНР  проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси и бивш шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. В нашата страна има сигурно доказателство, че болестта минава по-леко, съобщи той.

Според резултатите от секвенирани проби едва 7 души от 227 с Омикрон са на болнично лекуване, посочи проф. Кантарджиев. По думите му е добре, че поддържаме по-ниски индикатори на брой хора в лечебни заведения.

„ Към края на пролетта ще имаме внезапно понижаване на случаите, даже в нашата страната. Лятото ще имаме мъртвило “, предвижда той и добави, че здравната система ще може елементарно да ограничава отделни гърмежи на заболяемостта наесен.

Мерките не би трябвало да са доста строги и ограничаващи, само че би трябвало да са навременни, заключи Кантарджиев. Според него резултатът на въвежданите ограничения би трябвало да е забележим след две седмици, в противоположен случай се губи мотивацията на популацията. 

Смесена зараза на грип и ковид е необичайност, сподели още Тодор Кантарджиев. Повече от половин милион души у нас са си сложили трета, бустерна инжекция, добави експертът.

Вече 40-50 години се работи по универсална ваксина против грип, само че всяка година СЗО трансформира състава на противогрипните ваксини, разяснява още проф. Кантарджиев по тематиката за създаването на универсална ваксина против Covid-19. По думите му универсална ваксина се създава доста мъчно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР