„Вариантът омикрон насочи COVID пандемията в нова фаза и това

...
„Вариантът омикрон насочи COVID пандемията в нова фаза и това
Коментари Харесай

Д-р Клуге: Пандемията в Европа върви към своя край

„ Вариантът омикрон насочи Коронавирус пандемията в нова фаза и това може да се окаже краят й в Европа “. Това съобщи в изявление пред Франс прес районният шеф на СЗО за Европа доктор Ханс Клуге.

Много е евентуално районът да върви към край, само че би трябвало да се има поради и това, че до края на март омикрон може да болести 60% от европейците, добави той.

Неговата прогноза е, че откакто сегашният пик на омикрон, който завладя цяла Европа, спадне, ще се развие световен имунитет за много седмици и месеци, било с помощта на имунизацията, било тъй като хората ще имат имунитет заради инфекцията, а по този начин също и „ ще намалее сезонността “.

„ Очакваме, че ще има интервал на мира, преди COVID-19 да се върне към края на годината, само че не е наложително пандемията да се върне “, сподели доктор Клуге.

Той обаче предизвести, че към момента е прекомерно рано да се счита, че Коронавирус е ендемична зараза. „ Много се приказва за ендемична зараза, само че ендемична значи, че е допустимо да се планува какво ще се случи. Този вирус успяваше да ни изненадва не веднъж, тъй че би трябвало да бъдем доста деликатни “, сподели Клуге. Тъй като омикрон се популяризира толкоз необятно, към момента могат да се появят други разновидности, предизвести той.

Към момента в Европейския район на СЗО, който включва 53 страни (включително няколко в Централна Азия), Omicron съставлява 15% от новите случаи, спрямо 6,3% седмица по-рано, по данни на Европейския офис на организацията. Препоръката е вниманието да бъде ориентирани към „ минимизиране на локдауните “.

Поради доста бързото разпространяване на разновидността омикрон в Европа, акцентът би трябвало да бъде подложен върху „ свеждането до най-малко на спирането на нормалните действия в лечебните заведения, учебните заведения и стопанската система, както и да се положат големи старания за отбрана на уязвимите групи, а не върху ограниченията за прекъсване на предаването, счита още доктор Клуге.

Междувременно той прикани хората да поемат персонална отговорност. „ Ако не се чувствате добре, останете у дома, направете си сами тест. Ако сте позитивни, изолирайте се “, прикани той.

Според районния шеф целта в този момент е да се стабилизира обстановката в Европа, където равнищата на имунизиране варират в обилни граници за другите страни - от 25% до 95% от популацията, което от своя страна води до друга степен на натоварване на лечебните заведения и здравната система. „ Стабилизирането значи, че здравната система към този момент не е претрупана заради Коронавирус и може да продължи с главните здравни услуги, които, за жалост, в действителност са нарушени във връзка с болести като рак, сърдечносъдовите болести и рутинните имунизации.

Попитан дали ще е нужна четвърта доза, с цел да се постави завършек на пандемията, доктор Клуге беше внимателен и означи само, че към този момент „ знаем, че този имунитет скача след всяка доза от имунизацията “.

Коментар по тематиката направи и Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешните пазари, чийто сектор включва и производството на ваксини.

В изявление за френския ефирен канал LCL той съобщи, че ще бъде допустимо да се приспособяват съществуващите ваксини към всички нови разновидности, които могат да се появят. „ Ще можем да се противопоставим по-добре, в това число на нови разновидности “, безапелационен бе Тиери Бретон.

По думите му има подготвеност да бъдат приспособени имунизациите, изключително основаните по иРНК технология. „ Ако е належащо, ще ги приспособяваме към по-вирулентни разновидности “, уточни той.

По публични данни до момента пандемията е предизвикала гибелта на близо 5,6 млн. души по света, като 1,7 милиона от тях - в Европа.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР