Вариантът Омикрон“ го няма. Прогнозата ми беше, че ако не

...
Вариантът Омикрон“ го няма. Прогнозата ми беше, че ако не
Коментари Харесай

Витанов: В началото на февруари ще сме в среда на проблемите с „Омикрон

Вариантът „ Омикрон “ го няма. Прогнозата ми беше, че в случай че не пристигна до Никулден, ще си изкараме едни радостни коледни и новогодишни празници. Това съобщи пред математикът Николай Витанов.

Според него е дребна вероятността да не е регистриран.

„ Има две системи за регистрация – главната е на Националния център за паразитни и заразни заболявания, а другата е аварийна и е моята, само че и двете не го засичат. Това значи, че или не го засичат, или го няма. Ако е тук, това са единични случаи, които не оказват такова въздействие, че да бъдат засечени от системите “, изясни математикът.

По думите му протичащото се във Англия, където инфекциите се удвояват на всеки два до три дни, евентуално ще се случи и тук, когато разновидността бъде регистриран у нас.

„ На база на данните от Южна Африка чакаме, че „ Омикрон “ ще се популяризира малко по-бързо. На „ Делта “ разновидността му трябваха от 4 до 6 седмици да стане доминантен и да измести предходния. Този е по-бърз “, уточни Николай Витанов.

„ Сега по празниците няма да го видим, само че той ще си влезе, тъй като няма метод да го спрем по границите. Три-четири седмици след Ивановден и Йордановден ще се бори за доминация и ще я реализира към края на януари. В България му трябват пет дни приблизително, с цел да възпламени дифузното разпространяване и първата седмица на февруари ще сме в средата на проблемите с „ Омикрона “, сподели той.

Математикът предвижда, че тогава ще има пета вълна на ковид, само че по думите му и четвъртата не е отминала изцяло, макар че броят на инфектираните и смъртните случаи са намалели.

Витанов сподели, че смъртността продължава да е висока поради незадоволителната имунизация. Той съобщи, че в предишното е споделил, че имунизацията ще доближи 30% и по-късно ще трябват спомагателни ограничения за увещание на останалите 70% от популацията. „ Надявам се новото държавно управление да ги убеди “, добави той.

По думите му ние в никакъв случай не сме имали цялостен локдаун като във Англия. Той не вижда разновидности за съкращаване на ограниченията у нас. „ Какви ограничения има, с изключение на обикновените? Какво да редуцираме още от тях? “, попита той.

„ Омикрон “ е по-заразен и заболеваемостта се чака да се увеличи, означи математикът. По думите му най-интензивно се чака да се популяризира в София-град и в региона.

„ Теорията споделя, че най-засегнати са най-големите градове, защото гъстотата на популацията е по-голяма. Очакванията са, че ще удари Варна малко по-силно от Пловдив. Това е обвързвано с разпределението на популацията, а най-слабата активност се чака по Ямбол, Смолян, Разград, Кърджали и Кюстендил “, счита Николай Витанов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР