Вариантът на коронавируса, --> в Ботсвана и още няколко държави

...
Вариантът на коронавируса, --> в Ботсвана и още няколко държави
Коментари Харесай

Вариантът от Ботсвана е най-мутиралият и най-значимият до момента, твърдят учени

Вариантът на ковид, --> в Ботсвана и още няколко страни по света, е най-мутиралият и най-значимият досега от началото на пандемията, считат учените.

Вариант В.1.1.529 евентуално ще получи название от гръцката писменост по сходство на познатите към този момент " Делта " и " Алфа ". Новият тип има толкоз доста разновидности, че учените го разказват като отблъскващ и най-притеснителния досега.

Какво знаем досега?

Необичайното и значимото на този вид на ковид е големият брой разновидности, които учените са разкрили. Общо те са към 50, като повече от 30 са единствено на шиповидния протеин - мястото, към което актуалните ваксини са ориентирани, с цел да предотвратят заболяване.

При по-подробно разглеждане на шиповидния протеин са открити 10 разновидности на върха на шиповидния протеин, като за съпоставяне - при извънредно заразният " Делта " вид разновидностите на върха са единствено две.

Според учените този брой разновидности евентуално са пристигнали единствено от един болен пациент, който не е съумял да пребори COVID-19.

Трябва ли да се тормозим?

Учени от целия свят са в конкуренция с времето, с цел да открият какъв брой инфектиран е новият вид на ковид и дали предизвиква по-тежко заболяване. В същото време означават, че доста разновидности не значи автоматизирано, че вирусът е по-опасен.

Главното терзание е, че този вид фрапантно се разграничава от истинския " Алфа " вид от Ухан, върху който са създадени всички познати ваксини. Това значи, че в случай че разновидностите разрешават, имунитетът от имунизациите ще може да бъде продънен.

В същото време учените означават, че от всички разновидности досега има образци за такива, които в началото са изглеждали рискови, само че по-късно се е схванало, че не са. Например вид " Бета " беше преди всичко в листата с притеснителните разновидности при започване на 2020 година, само че защото " Делта " се популяризира по-бързо, " Бета " беше " обхванат " и изчезна.

Къде е открит досега?

Новият вид досега е потвърден при 77 случая в Южна Африка, 4 в Ботсвана и един в Хонконг, който е непосредствено обвързван с пътешестване до Южна Африка. В същото време учените означават, че случаите евентуално са доста повече, тъй като още при тестване може да бъде засечен.

Тестването за ковид ревизира за съществуването на три генетични маркера. Единият от тях - S маркерът липсва в резултатите на разновидността от Ботсвана.

Обнадеждаващи вести

Макар картинката да звучи тъмно, учените успокояват - досега не е доказано дали новият вид е по-заразен, по-опасен. Дали съумява да избегне имунитета от имунизациите също не е ясно, защото страните, в които се популяризира най-вече - тези в Южна Африка имат извънредно ниско покритие на имунизация, едвам 24%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР