Вариантът на коронавируса Омикрон може частично да избегне защитата от

...
Вариантът на коронавируса Омикрон може частично да избегне защитата от
Коментари Харесай

Експерти: Ваксината на Pfizer само частично предпазва от Омикрон

Вариантът на ковид " Омикрон " може отчасти да избегне отбраната от две дози от имунизацията против Covid-19 на фирмите Pfizer и BioNTech, съобщи нощес ръководителят на проучването на лаборатория в Африканския институт за здравни проучвания в Южна Африка, оповестява Ройтерс.

Все отново изследването сподели, че хора, които са получили две дози от имунизацията и са имали предходна зараза, са били най-много способни да обезвреждат разновидността " Омикрон ", което допуска, че бустерните дози от имунизацията могат да оказват помощ за попречване на инфекцията.

Алекс Сигал, професор в Африканския институт за здравни проучвания, уточни в Туитър, че има " доста огромен спад " при неутрализацията на разновидността " Омикрон " по отношение на по-ранен вариант на Covid-19.

Лабораторията е изследвала кръв от 12 души, които са били имунизирани с две дози от имунизацията Pfizer/BioNTech, съгласно данни, оповестен на уеб страницата на неговата лаборатория. Предварителните данни обаче към момента не са рецензирани. Кръвта на пет от шест души, които са били имунизирани, както и преди този момент са били инфектирани с Covid-19, към момента обезврежда разновидността " Омикрон ".

" Тези резултати са по-добри, в сравнение с чаках. Колкото повече антитела имате, толкоз по-голям е шансът да бъдете предпазени от " Омикрон " ", написа Алекс Сигал в Туитър.

Той също по този начин уточни, че лабораторията не е тествала разновидността против кръв от хора, които са получили бустерни имунизационни дози, защото те към момента не са налични в Южна Африка.

Според предварителните данни лабораторията е следила към 41-кратен спад в равнищата на обезвреждащи антитела против разновидността " Омикрон ". Това значи, че имунизацията на Pfizer/BioNTech генерира към една четиридесета от антителата, борещи се с инфекцията, провокирана от " Омикрон ", спрямо нейната успеваемост против истинската версия на вируса.

Това е огромно понижение, само че не значи, че разновидността може да избегне изцяло имунизациите, уточни вирусологът Алекс Сигал.

Сигал сподели още в Туитър, че това число евентуално ще бъде поправено, откакто лабораторията му направи повече опити.Докато обезвреждащите антитела са знак за имунния отговор на организма, учените имат вяра, че други типове кафези като В-клетки и Т-клетки също се подтикват от имунизациите и оказват помощ за отбрана против резултатите на ковид, припомня Ройтерс.

" Добрият бустер евентуално ще понижи възможностите ви за зараза, изключително тежка зараза, водеща до по-тежко заболяване “, уточни професор Алекс Сигал, добавяйки: " Хората, които не са имали бустер, би трябвало да получат подобен, а хората които преди този момент са били инфектирани, би трябвало да бъдат имунизирани ".

Предварителните данни не демонстрират, че имунизацията е по-малко способна да предотврати тежко заболяване или гибел. Докато лабораторните проби са в ход, основният изпълнителен шеф на BioNTech Угур Шахин сподели през предходната седмица:

" Смятаме, че е евентуално хората ще имат забележителна отбрана против тежко заболяване, породено от " Омикрон ".

Все още няма обилни данни за това по какъв начин имунизациите на Moderna, Johnson & Johnson и други производители на медикаменти се опълчват на новия вид. Всички производители, в това число Pfizer и BioNTech, се чака да пуснат свои лични данни до седмици.

Във вторник Угур Шахин от BioNTech уточни пред NBC News, че производителят на медикаменти ще разполага с данни, свързани с новия вид, в сряда или четвъртък.

Също през вчерашния ден водещият специалист по инфекциозни заболявания в Съединени американски щати доктор Антъни Фаучи сподели, че предварителните доказателства сочат, че разновидността на ковид - " Омикрон ", евентуално има по-висока степен на предаване, само че е по-малко тежък ".

Той също по този начин сподели, че Съединените щати вършат свои лични проби, с цел да дефинират отбраната на актуалните ваксини против новия вид и чака резултатите някъде през идната седмица.

Умер Рафат, анализатор за Evercore ISI, предизвести да не се вглеждаме прекалено много в едно изследване, отбелязвайки, че има забележителна колебливост в измерването на спад в равнищата на антителата при предходни лабораторни изследвания.

" Нека изчакаме спомагателни изследвания, с цел да сглобим мозайка ", сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР