Вариантът на коронавирус, открит в Южна Африка, може да пробие

Вариантът на коронавирус, открит в Южна Африка, може да пробие ...

Израел: Южноафриканският вариант на Covid може да пробие защитата на ваксината на Pfizer


Вариантът на коронавирус, открит в Южна Африка, може да "пробие" до известна степен ваксината на Pfizer/BioNTech, установи проучване, проведено в Израел, където разпространението на този вариант е ниско, .

Изследването, обявено в събота, сравнява близо 400 случая, положителни за Covid-19 от поне 14 дни след като са получили първа или втора доза на ваксината срещу същия брой неваксинирани, но с регистрирано заболяване.

Южноафриканският вариант B.1.351, е установен в едва 1% от всички Covid случаи, обект на изследването на Университета в Тел Авив и "Клалит" - най-големият от четиримата доставчици на здравни услуги в страната.

Но между пациентите, които са получили втората доза на ваксината, разпространението на този вариант на вируса е било 8 пъти по-високо в сравнение с неваксинираните - 5.4% срещу 0.7%.

Тези данни предполагат, че ваксината е по-малко ефективна срещу южноафриканския вариант на вируса, в сравнение с оригиналния коронавирус, и варианта, който първо бе регистриран във Великобритания, който обхваща почти всички случаи на Covid в Израел, посочва още изследването.

Източник: mediapool.bg