Върхушката на БСП може да спъне сега Тодор Байчев, както

...
Върхушката на БСП може да спъне сега Тодор Байчев, както
Коментари Харесай

От София няма кой да каже, че кметът на Карнобат може да е уморен

Върхушката на Българска социалистическа партия може да спъне в този момент Тодор Байчев, както преди време опита да постъпи с Георги Димитров

С огромна възможност следващата година през октомври кметът на община Карнобат Георги Димитров ще завоюва пети мандат. Причината още веднъж да е кмет на идния локален избор на една относително огромна и значима за страната община ще е неналичието на политическа партия, способна да излъчи същински водач – съперник на управника, седящ на кметското кресло непоклатимо от 2007 година до момента.

Преминал през вътрешнопартийните стихии на личната си партия-кърмилница Българска социалистическа партия, която го принуди да си тръгне преди 10 години и на която той потвърди, че може да продължи без нея, оживял след калния ботуш, с който бе мачкано фамилията му посредством държавно обвиняване през сегашния мандат, този човек през днешния ден наподобява зареден с сила и решен още веднъж да влезе в победоносна борба.

На Георги Димитров няма кой да му каже, че макар триумфите през тези 15 години, към този момент е изтощен и да му намекне от жълтите павета в столицата, че е време да освободи поста за идващия партиен кандидат. Какъвто е казусът, прочее, в Бургас.

В Карнобат водачът на ГЕРБ Бойко Борисов няма кой знае какъв избор на персони, които локалните познават и обичат. Затова ще се наложи да се задоволи с една от най-преданите си общински съветнички – Антоанета Пенева, шеф на тамошната Дирекция на Бюрото по труда.

Пенева е от първите следовници на Борисов в тази община, дисциплинирана и отстояваща позициите на ГЕРБ, само че с незадоволително открояващо се публично наличие. Друга фигура, по-подходяща от нея до следващата година няма по какъв начин да се оформи, с цел да се регистрира въобще от ГЕРБ присъединяване им в кметската конкуренция, разясняват осведомени с политическата кухня в тази община.

Разбира се, по-приемлив вид за кандидат-кмет на ГЕРБ би могла да бъде тогавашната съратничка на Пенева в общинската конструкция – Стефка Иванова. Тя обаче доста бързо и стратегически бе привлечена в екипа на Георги Димитров и през 2016 година към този момент бе негов заместник-кмет. Аргументът бе, че е потвърден специалист и ще е потребна в локалната администрация. Години наред от регионалното управление на ГЕРБ поучаваха Иванова навреме да се преориентира и да стартира да се готви за кмет, само че тя по този начин и не откри свое вътрешно съображение да напусне поста си при Димитров. С което, на процедура, сподели, че няма по какъв начин да бъде издигната като кандитатура на ГЕРБ.

Другият съперник, по традиция още веднъж би трябвало да бъде адв. Тодор Байчев, чист претендент на Българска социалистическа партия. Байчев натрупа богат политически опит в Народното събрание. През 2019 година на втория тур за кмет в Карнобат, той загуби единствено с 300 гласа от Георги Димитров. Самият Байчев обаче не е сигурен дали този път въобще си коства да се бори, защото има задоволително „ предложения ” за оставане на експертна служба в две държавни ведомства в столицата.
Издигането му за кмет на Карнобат от името на Българска социалистическа партия е напълно в ръцете на Националния съвет, чието болшинство, изключително през последните години, е плаващо и в огромна степен зависи от настроенията на лидерката Корнелия Нинова. В този ред на мисли по никакъв начин не е изключено правилният партиец да се окаже жертва на същите вътрешни боричкания във върхушката, поради които афектиран напусна Столетницата и самият Георги Димитров.
В последна сметка в Карнобат се оформят трима претенденти за кмет към сегашния миг:

Георги Димитров, който по принцип се поддържа от разнообразни надпартийни структури, спортни клубове и дребни политически формирования;

Тодор Байчев – от БСП;

Антоанета Пенева – от ГЕРБ.

Политическа партия „ Български напредък ” разполага с тогавашния дълготраен кмет на общината Атанас Атанасов като неофициален водач, само че той е безусловно неизбираем. Подобно е ситуацията на „ Продължаваме промяната ”, които имат две активистки в Карнобат, чиито професионални и публични биографии са несъвместими със заемането на сходен пост.

В окаяно положение е и Политическа партия „ Възраждане ”, в чиито редици ври от пенсионирани военни и служители на реда, подготвени да събарят закостенелия режим в Карнобатско, само че единствено на приказки.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР