Върховният съвет за отбрана на Румъния реши да предприеме стъпки

...
Върховният съвет за отбрана на Румъния реши да предприеме стъпки
Коментари Харесай

Румънският президент обеща да увеличи присъствието на НАТО в страната

Върховният съвет за защита на Румъния реши да предприеме стъпки за увеличение на наличието на НАТО в страната, заяви президентът на страната Клаус Йоханис на брифинг в сряда, представен от РИА Новости.

„ Обсъдихме обстановката в Черноморския район. Решихме да предприемем редица значими ограничения: да изпълним съответни стъпки за увеличение на наличието на съдружниците от НАТО в Румъния, настрана държавното управление ще продължи да възнамерява реакция на допустима вълна от бежанци на наша територия “, сподели Йоханис.

Румъния и Украйна имат повече от 600 километра обща граница, тъй че страната би трябвало да е подготвена за всяко развиване на сюжета, посочи Йоханис.

" Днес направихме цялостен разбор на обстановката със сигурността в района, в това число от позиция на военните, стопански и енергийни аспекти, само че и от вероятността на неконтролираната миграция. Румъния има 600 километра обща граница с Украйна и би трябвало да се уверим, че сме готови за всеки вероятен сюжет ", съобщи президентът след съвещание на Върховния съвет за защита на Румъния.

" Настоящата рецесия на сигурността, основана от Русия, не се отнася единствено за Украйна, не е единствено за районната сигурност в Черно море, нито за европейската сигурност, а е за сигурността на цялото евроатлантическо пространство, по тази причина в тези моменти е значимо в границите на НАТО и Европейски Съюз да покажем единение и взаимност ", посочи още президентът.

Той уточни, че без значение от развиването на актуалната обстановка в района, НАТО би трябвало да резервира на високо равнище възпиращите си качества, оповестява телевизия Диджи 24.

Йоханис добави, че Румъния е подготвена да одобри в допълнение съюзническо наличие, в случай че е належащо.

Президентът съобщи, че Върховният съвет за защита е приел " серия значими ограничения ", в това число продължение на съответните старания за увеличение на съюзническото наличие на територията на Румъния, подготовка на управляващите за ръководството на възможна вълна от бежанци на територията на страната, на стопански и енергийни проблеми и така нататък

" Румъния се радва сега на всички гаранции за сигурността и няма причина нито един жител да се опасява. Ангажирани сме да обсъдим, да решим и да използван на процедура най-хубавите ограничения за нашата сигурност, на всички нас ", акцентира още румънският президент.

Източник: Агенция " Фокус ", Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР