Върховният съд в САЩ днес взе историческо решение, с което

...
Върховният съд в САЩ днес взе историческо решение, с което
Коментари Харесай

Върховният съд в САЩ взе историческо решение

Върховният съд в Съединени американски щати през днешния ден взе историческо решение, с което анулира знаково решение от 1973 година по делото " Роу против Уейд " и постанови, че щатите още веднъж ще имат правото да не разрешават абортите, съобщи ДПА.

Мнозинството консервативни съдии споделиха, че американската конституция не пази правото на аборт на дамите и вместо това оставя тези решения в ръцете на законодателите на щатско равнище. Решението бележи най-значителното ограничение на към този момент открити конституционни права в историята на съда. Написаното от арбитър Самюъл Алито-младши решение компактно следва черновата, която изтече в медиите и беше оповестена от " Политико " още на 2 май. Тримата съдии либерали в съда показаха противоречие с решението.

Решението на съда евентуално ще провокира гневни политически битки в цялата страна и политици и гласоподаватели ще преценят дали би трябвало да има ограничавания за абортите, или те би трябвало да бъдат напълно неразрешени. Социологически изследвания демонстрират, че множеството американци поддържат достъпа до аборти най-малко през първите месеци на бременността. Въпреки това се чака, че половината щати ще се опитат бързо да вкарат закони, по силата на които множеството аборти ще бъдат оповестени за незаконни.

Това е най-широкообхватното решение на Върховния съд, засягащо конституционните права на американците от 1954 година насам, когато съдиите анулираха закони, позволяващи расова сегрегация. То отразява дълбоката смяна в съда и Републиканската партия. През 1992 година, когато Върховният съд удостовери правото на аборт, петима от подкрепилите това решение съдии бяха назначени от републиканците. Президентът Доналд Тръмп назначи през своя мандат трима нови съдии, които бяха в основата на днешното решение. Сравнително рядко се случва Върховният съд на Съединени американски щати да промени мнението си толкоз бързо по толкоз значим парламентарен въпрос.

Президентът Джо Байдън ще направи изказване от Белия дом, в което ще каже по какъв начин ще подходи към тази нова фаза на битката за правото на достъп до аборт, заяви Асошиейтед прес. Белият дом се приготвя за този миг, откогато черновата на решението изтече през май. Служители на администрацията се посъветваха с водачи на щати, юристи, здравни специалисти и други, с цел да се приготвят за бъдеще без " Роу против Уейд ".

След като решението беше оповестено, пред постройката на Върховния съд се събра група от стотици поддръжници на правото на аборт. Чуваха се викания през мегафон " Законен аборт по избор " и " Това решение не трябва да остане в действие ". Друга група се събра, с цел да показва в поддръжка на решението с плакати, на които пишеше " Бъдещето е срещу абортите? ".

Решението провокира и реакции на публични фигури от двете политически партии в Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс.

Председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, съобщи, че " това грубо решение е възмутително и потресаващо ". Тя предизвести американците, че " правата на дамите и на всички американци " ще се вземат решение на изборите този ноември.

Бившият президент Барак Обама съобщи, че Върховният съд през днешния ден освен е отменил работил съвсем 50 години казус, само че също по този начин е оставил взимането на едно толкоз значимо и съкровено за хората решение на прищевките на политици и идеолози. " Това е офанзива против главните свободи на милиони американци ", сподели той.

Бившият президент Доналд Тръмп съобщи пред " Фокс нюз ", че " анулирането на правото на аборт от Върховния съд дава отговор на божията воля ". Той сподели, че решението на съда следва Конституцията и връща всичко на равнището на щатите, както постоянно е трябвало да бъде, съобщи Франс прес.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл съобщи, че " това е историческа победа за конституцията и за най-уязвимите в обществото ". Той добави, че решението е " самоуверено и вярно ".

Бившият вицепрезидент Майк Пенс съобщи, че през днешния ден животът е спечелил. " С анулацията на " Роу против Уейд " Върховният съд на Съединени американски щати даде на американския народ ново начало за живот и аз приветствам съдиите от болшинството, че са имали куража да изразят своите убеждения. След като ни беше даден втори късмет за живот, ние не трябва да почиваме и не трябва да отстъпваме, до момента в който неприкосновеността на живота не бъде възобновена като централна част на американските закони във всеки щат на страната ", сподели той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР