Върховният съд в Иран потвърди още две смъртни присъди на

...
Върховният съд в Иран потвърди още две смъртни присъди на
Коментари Харесай

Иран осъди на смърт още двама протестъри

Върховният съд в Иран удостовери още две смъртни присъди на антиправителствени стачкуващи. През декември управляващите в Техеран екзекутираха двама протестиращи – орис, която заплашва десетки жители на ислямската република.

Заедно с доказаните две смъртни присъди, Върховният съд върна за преразглеждане 5 други решения за най-тежкото наказване на по-ниски инстанции. В единия от тях, съгласно Амнести интернешънъл, става дума за доктор, който не е взел участие, само че дружно със брачната половинка си е бил на мястото на ликвидиране на член на проправителствените милиции " Басидж ".

Според управляващите, жертвата е била линчувана от тълпата на антиправителствена проява на 3 ноември наоколо до Техеран. По този случай Върховният съд е върнал за преразглеждане и решения, при които протестиращи са наказани на доста години затвор.

Стотици са починалите при митингите в Иран, които бяха провокирани от гибелта на 22-годишната Махса Амини след ареста й поради погрешно комплициран хиджаб.

Постепенно с изключение на настояванията за зачитането на женските права, демонстрациите получиха антиправителствен темперамент, което докара до корав отговор от страна на управляващите.

На този декор през декември Иран стартира да извършва смъртните санкции на някои протестиращи, започвайки с двама 23-годишни мъже, също упрекнати в убийства на членове на " Басидж ".

Сред доказаните през днешния ден смъртни присъди е тази на 18-годишен мъж, чието нарушение по информация от правозащитни организации е запалването на полицейска кола.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР