Върховният съд в Хавай одобри построяването на гигантски 30-метров телескоп

...
Върховният съд в Хавай одобри построяването на гигантски 30-метров телескоп
Коментари Харесай

Разрешиха построяването на гигантски телескоп в свещена планина в Хавай

Върховният съд в Хавай утвърди построяването на великански 30-метров телескоп в планина на архипелага, считана за свещена от локалните поданици, заяви Асошиейтед прес.

Става въпрос за телескоп на стойност 1,4 милиарда $, чието изграждане стартира през октомври 2014 година Малко по-късно обаче строителните работи бяха прекратени в резултат на всеобщи митинги на локални поданици. През декември 2015 година Върховният съд в Хавай анулира разрешението за изграждане на телескопа, като посочи нарушавания на подписания контракт. През октомври м.г. бе издадено ново позволение за изграждане на телескопа. Сега Върховният съд в Хавай не откри никакви спънки за построяването му. Местни деятели обявиха, че са шокирани от правосъдното решение.

В построяването на телескопа в Мауна Кеа, на 4050 метра над морското ниво, вземат участие Съединени американски щати, Китай, Япония, Канада и Индия. Той ще съставлява неповторима система от огледала с обща повърхност 655 кв.м., включваща 492 сегмента. Той ще е един от трите огромни телескопа, които би трябвало да бъдат издигнати до 2020 година

Новият телескоп ще даде опция да се правят наблюдения както в оптичния, по този начин и в инфрачервения диапазон, като ще събира 9 пъти повече данни спрямо най-големите функциониращи през днешния ден телескопи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР