Върховният съд се връща към пресечната точка на раса и

...
Върховният съд се връща към пресечната точка на раса и
Коментари Харесай

Върховният съд ще разгледа „избелването“ на републиканската партия в Южна Каролина на чернокожите гласоподаватели от окръга на реп. Нанси Мейс

Върховният съд се връща към пресечната точка на раса и посланичество в Конгреса в сряда, до момента в който съдиите обмислят дали Южна Каролина нелегално е употребила расата, с цел да преначертае регионалните линии за място в Камарата в интерес на републиканците.

Случаят е един от няколкото правосъдни каузи, свързани с расови и политически операции, които биха могли да повлияят на това коя партия ще управлява Камарата след изборите за Конгрес следващата година.

Окръгът беше модифициран през 2020 година, с цел да облагодетелства Републиканската партия и сегашния титуляр, конгресменът Нанси Мейс – една от осемте републиканци, които гласоподаваха за отстраняването на Кевин Маккарти от поста ръководител на Камарата предходната седмица.

Щатската конференция на Южна Каролина на NAACP и негър гласоподавател на име Тайван Скот споделят, че потреблението на раса е доминирало в процеса на взимане на решения и че страната е работила за съзнателно понижаване на властта на чернокожите гласоподаватели. Федерален съд се съгласи, като назова модифицираната карта „ избелване “.

 Опашка от хора чакат пред федералния съд в Бирмингам, Алабама, в понеделник, 14 август. Състав от трима съдии преглежда новите конгресни региони на Алабама. Те ще решат дали да оставят картата да стои, или да се намесят и да начертаят области за щата. class= Опашка от хора чакат пред федералния съд в Бирмингам, Алабама, в понеделник, 14 август. Състав от трима съдии преглежда новите конгресни региони на Алабама. Те ще решат дали да оставят картата да стои или да се намесят и да начертаят области за щата. Ким Чандлър/AP

Спорът идва, откакто тази година съдиите подредиха на Алабама да преначертае своята карта на Конгреса, с цел да регистрира 27% чернокожо население на щата с гласоподаване. Това решение, написано от основния арбитър Джон Робъртс, пристигна като добре пристигнало облекчение за либералите, които се опасяваха, че съдът е подготвен да затрудни малцинствата да оспорват карти според раздел 2 от историческия Закон за правата на гласоподаване. Миналата седмица федерален съд утвърди нова карта, която доста усилва чернокожото население във втори окръг, което може да докара до приемане на място от Демократическата партия през идната година.

Случаят в Южна Каролина повдига разнообразни въпроси, вкоренени в конституцията по отношение на това по кое време даден щат минава границата сред допустимите партийни цели и противозаконната расова дискриминация.

Щатската глава на NAACP и Скот оспорват 1-ви конгресен окръг на щата, ситуиран по продължение на югоизточния бряг и закотвен в окръг Чарлстън. Въпреки че окръгът поредно избира републиканци от 1980 година до 2016 година, през 2018 година беше определен демократ в политически разтърсвания.

Две години по-късно републиканският претендент, Мейс, си върна мястото в близка конкуренция. Когато Камарата на представителите и Сенатът на щата започнаха да обмислят наново систематизиране на Конгреса през 2021 година, републиканските болшинства се пробваха да основат по-силен надолнище на Републиканската партия в региона, един от седемте в щата. Нова карта може да направи мястото по-конкурентоспособно.

След осемдневен развой, включващ 42 очевидци и 652 доказателства, състав от трима съдии на окръжния съд през януари постанови, че Район 1 съставлява противоконституционна расова операция в нарушаване на клаузата за равна отбрана на 14-та корекция, защото расата е преобладаващият фактор в регионалния проект за преразпределение.

„ За реализиране на задачата от 17% афро-американско население “, сподели съдът, „ окръг Чарлстън е бил расово излъган и над 30 000 афро-американци са били отстранени от родния им регион. “ Съдът се базира в един миг на „ избелването “ на чернокожите гласоподаватели от частта на окръг Чарлстън от Окръг 1.

„ Щатските законодатели са свободни да вземат поради необятен набор от фактори при проектирането на законодателен окръг, в това число партизанството, само че те не могат да употребяват расата като доминиращ фактор и не могат да употребяват партийността като сурогат на расата “, заключава съдът.

Републиканците от Южна Каролина, водени от президента на Сената на щата Томас Александър, апелираха решението пред Върховния съд с аргумента, че картите не са били начертани неприемливо въз основа на раса, а вместо това с политическа цел.

Човекът, който е основал картата, свидетелства пред федералния съд, че е бил инструктиран да направи региона „ по-републикански накривен “, само че че не е взел поради расата, до момента в който чертае линиите. Той обаче призна, че е изследвал расовите данни след правенето на всяка версия и че по време на процеса на правене е прегледано чернокожото население на региона с право на глас.

Сътрудникът във Върховния съд Брет Кавано и основният арбитър Джон Робъртс идват, с цел да чуят речта на президента Доналд Тръмп за положението на Съюза в залата на Камарата на представителите на 4 февруари 2020 година във Вашингтон, окръг Колумбия. Сътрудникът във Върховния съд Брет Кавано и основният арбитър Джон Робъртс идват, с цел да чуят речта на президента Доналд Тръмп за положението на Съюза в залата на Камарата на представителите на 4 февруари 2020 година във Вашингтон, окръг Колумбия. Лия Милис/Басейн/Гети изображения

„ Ако не бъде поправено, решението на комисията би сложило страните в невероятно обвързване, като ги изложи на евентуална расова отговорност за манипулиране всякога, когато откажат да трансфорат регионите с болшинство от бели и непретенциозно болшинство републиканци в демократични “, твърди Джон Гор, юрист на републиканци.

Мейс подаде тъжба до Върховния съд в поддръжка на републиканците, обвинявайки, че долната инстанция е „ пренебрегнала един от най-важните обичайни правила за райониране – запазването на ядрото на съществуващите региони “.

Присъединен от други членове на Конгреса на Републиканската партия от Южна Каролина, Мейс твърди, че изборните служби, образованието на гласоподавателите и старшинството на дългогодишните членове на Камарата са „ жизненоважни ползи “ и че долната инстанция е „ решена да унищожи съответно признатите от законодателните органи и деликатно контрактувана карта. “

Адвокатите на Фонда за правна отбрана и обучение на NAACP споделиха на съдиите в правосъдните документи, че страната неприемливо е употребила расата като доминиращ фактор при съставянето на Окръг 1.

„ Използването на раса като преобладаващо средство за подбиране на гласоподавателите е противоконституционно, даже в случай че се прави за партийни цели “, настояват те.

Те споделиха, че по-ниската инстанция е изяснила, че страната „ съзнателно е заточила повече от 30 000 чернокожи чарлстонци от CD1 най-вече заради тяхната раса “.

Fredreka Schouten от CNN способства за този отчет.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР