Върховният съд на Великобритания разреши на американското правителство да обжалва

...
Върховният съд на Великобритания разреши на американското правителство да обжалва
Коментари Харесай

Върховният съд на Великобритания разреши на Вашингтон да обжалва решението за Асандж

Върховният съд на Англия позволи на американското държавно управление да апелира решението създателят на " Уикилийкс " Джулиан Асандж да не бъде екстрадиран в Съединени американски щати, съобщи Асошиейтед прес.

Основателят на " Уикилийкс " е търсен от американското правораздаване по обвинявания в шпионаж.

В публикуваното през днешния ден известие се показва, че ще бъде планувано касационно дело, само че не се прецизира датата.

През януари по-ниска английска правосъдна инстанция отхвърли настояването на Съединени американски щати за екстрадиция на Асандж, с цел да бъде съден за публикуването преди десетина години на огромно количество секретни военни и дипломатически документи. Тогава съдът стимулира решението си с филантропични аргументи, а точно, че подсъдимият евентуално ще се самоубие, в случай че бъде подложен в тежките условия на американските затвори. Но съдията Ванеса Барейцър постанови Асандж да остане под стража до вероятно обжалване и поради вероятността да избяга, в случай че бъде пуснат на независимост.

Асандж се укриваше в продължение на седем години в посолството на Еквадор в Лондон, с цел да избегне изгонване в Швеция, където е търсен за обезчестяване и полово посягане. През ноември 2019 година Стокхолм сне тези обвинявания заради изтекла отминалост. Но прокурори от Съединени американски щати са изготвили против Асандж 17 обвинявания в шпионаж и едно за корист с потребление на компютър. Ако бъде приет за отговорен по всички точки, 50-годишният австралиец може да получи присъда до 175 години затвор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР