Върховният съд на Великобритания постанови в сряда, че схемата на

...
Върховният съд на Великобритания постанови в сряда, че схемата на
Коментари Харесай

Съдът окончателно отряза Сунак да праща мигранти в Руанда

Върховният съд на Англия постанови в сряда, че схемата на държавното управление за изпращане на търсещи леговище в Руанда е противозаконна , нанасяйки пагубен удар на премиера Риши Сунак преди изборите идната година, предава Ройтерс.

Съгласно проекта Англия възнамеряваше, които дойдоха на нейните крайбрежия без позволение, в източноафриканската страна в опит да възпре мигрантите, пресичащи Ламанша..

Но в сряда най-висшият съд единомислещо отхвърли, че мигранти не могат да бъдат изпращани в Руанда, защото тя не може да се смята за безвредна трета страна.

Председателят на състава Робърт Рийд сподели, че петимата участващи съдии са съгласни, че има " съществени учредения да се счита, че търсещите леговище, изпратени в Руанда, ще бъдат изложени на действителен риск от връщане ", което значи да бъдат върнати назад в страната си на генезис, където могат да бъдат изложени на риск от малтретиране.

Схемата за Руанда беше централната част на имиграционната политика на Сунак , до момента в който той се готви за изборите идната година, на фона на загрижеността на някои гласоподаватели по отношение на броя на търсещите леговище, идващи от Европа.

Сунак, чиито консерватори изостават с към 20 пункта в социологическите изследвания, даде заричане да " спре лодките ", едно от петте основни обещания на неговото ръководство.

Тази година повече от 27 000 души са пристигнали на южното британско крайбрежие без позволение, откакто през 2022 година бяха открити рекордните 45 755 души.

Сунак сподели, че държавното управление е възнамерявало всички вероятни събития и ще направи всичко належащо, с цел да спре незаконната миграция.

Решението закупи още по-голямо политическо значение през последните дни, откакто, известна фигура от дясното крило на неговата партия, чиято подготвеност включваше справяне с имиграцията.

Тя насочи остра офанзива против Сунак във вторник, заявявайки, че той е нарушил обещанията за справяне с имиграцията и е предал английския народ.

Критици, измежду които опозиционни законодатели, както и някои парламентаристи от неговата лична Консервативна партия, само че и църковни водачи и Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците, твърдяха, че политиката е неправилна, неморална и просто няма да работи.

в първична договорка за 140 милиона паунда (180 милиона долара).

Докато съдът сподели, че решението е нелегално, Рийд остави отворена опцията схемата да бъде възкресена, като сподели, че " измененията, нужни за унищожаване на риска от връщане, може да бъдат направени в бъдеще, само че не е потвърдено, че са налице в този момент ".

Тъй като доста депутати от Консервативната партия на Сунак споделят, че Англия би трябвало да обмисли напускането на Европейската спогодба за правата на индивида по въпроса, Рийд сподели, че решението им се основава на редица закони и контракти, а освен на конвенцията.
 Албания ще приема по не повече от 3000 мигранти след съглашението с Италия
Албания ще приема по не повече от 3000 мигранти след съглашението с Италия

Очаква се през страната годишно да минават по 36 000 мигранти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР