Върховният съд на Татарстан потвърди окончателно задържане под стража до

...
Върховният съд на Татарстан потвърди окончателно задържане под стража до
Коментари Харесай

Журналистката от Радио Свободна Европа Алсу Курмашева остава в ареста, реши съдът в Татарстан

Върховният съд на Татарстан удостовери дефинитивно задържане под стража до 5 декември за журналистката от татарско-башкирската работа на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Алсу Курмашева.

На 23 октомври решението за задържането ѝ беше взето от Советския областен съд в столицата Казан . На съвещанието, което се организира във Върховния съд на 31 октомври, отбраната изиска мярка за неотклонение, която не е обвързвана с отнемане от независимост. Заседанието беше закрито за медиите, а Курмашева взе участие в него посредством видеовръзка от центъра за задържане.

Тя беше арестувана на 18 октомври , а малко по-късно ѝ беше повдигнато обвиняване по член от Наказателния кодекс на Руската федерация, че не е и изпълнила условието да показа документи, нужни за включване в регистъра на. Според закона това е лице, което " целеустремено събира информация в региона на военната, военнотехническата активност, която, бидейки получена от задгранични източници, може да бъде употребена против сигурността на Русия ".

Руското министерство на правораздаването не я е добавило в листата. Това е първото наказателно дело по този член, заведено против публицист в Русия. Курмашева не признава виновността си.

Алсу Курмашева е гражданка на Съединени американски щати и Русия и живее със брачна половинка си и двете си деца в Прага , където работи. Тя идва в Русия в средата на май по фамилни аргументи. Правоохранителните органи я задържат за известно време на летището в Казан на 2 юни, когато чака полет, с цел да се върне в Чехия.

Американските и съветските паспорти на Курмашева са били иззети. Впоследствие тя е санкционирана от Казанския магистратски съд за това, че не е уведомила съветските управляващи за второто си поданство.

Задържането и карцерът на журналистката бяха коментирани и наказани от представители на американските управляващи, Европейския съюз и неправителствени организации. Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър сподели на конференция, че за Вашингтон " няма по-висок приоритет от сигурността на американските жители отвън страната ".

Изпълняващият длъжността президент на медийната корпорация RFE/RL Джефри Гедмин разяснява, че е надълбоко отчаян от решението на съда да арестува журналиста.

" Настояваме за незабавното освобождение на Алса, с цел да може тя да се върне при фамилията си ", акцентира той.

През март различен американски публицист - Еван Гершкович от „ Уолстрийт джърнъл “, по обвинявания в шпионаж.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР