Върховният съд на САЩ забрани използването на критериите за раса

...
Върховният съд на САЩ забрани използването на критериите за раса
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ забрани расовия критерий при кандидатстване в университети

Върховният съд на Съединени американски щати забрани потреблението на критериите за раса и етническа принадлежност при приема в университетите, с което нанесе сериозен удар върху десетилетна процедура, която усилваше просветителните благоприятни условия на афроамериканците и други малцинства, заяви Си Ен Би Си.


" Студентът би трябвало да бъде третиран въз основа на неговия опит като персона - не въз основа на раса ", съобщи ръководителят на Върховния съд Джон Робъртс в мнението.


Съдиите се разделиха с шест на три гласа по консервативно-либерална линия в решението, което пристигна след години на неприязън към политиките, които целят многообразие при приема в учебните заведения и наемането на чиновници в бизнеса и държавното управление.

Съдът съобщи, че университетите са свободни да вземат поради персоналния опит на обособените претенденти - да вземем за пример дали са израснали в изискванията на расизъм - при преценката на кандидатурата им по отношение на претендентите с по-висок научен ценз.

Но вземането на решение основно въз основа на това дали претендентът е бял, негър или различен, единствено по себе си е расова дискриминация, уточни Робъртс.


Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп приветства " великия ден за Америка ", обръщайки се към своите последователи в обществените мрежи.

" Това е решението, което всички чакаха и се надяваха, а резултатът е необикновен. Освен това то ще ни резервира конкурентноспособни по отношение на останалия свят ", твърди Тръмп, който се кандидатира за втори мандат в Белия дом, в своята платформа Truth.

" Нашите най-велики мозъци би трябвало да бъдат ценени и тъкмо това донесе този прелестен ден. Връщаме се към всичко, учредено на заслугите - и това е методът, по който нещата би трябвало да се случват! "

Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати от Републиканската партия Кевин Маккарти също приветства решението.

" Сега студентите ще могат да се състезават въз основа на идентични стандарти и самостоятелни заслуги. Това ще направи процеса на банкет в колежите по-справедлив и ще поддържа равенството пред закона ", написа той в Туитър.

Съдът застана на страната на активистката група " Студенти за обективен банкет ", която съди най-старите частни и държавни висши образователни заведения в страната - елитния Харвардски университет и Университета на Северна Каролина - поради техните политики за банкет.

Групата твърди, че политиките за банкет, съобразени с расовите особености, дискриминират еднообразно или по-добре квалифицирани американци от азиатски генезис, които се състезават за постъпване в двата университета.

Харвард и УНЦ, както и редица други конкурентни учебни заведения в Съединени американски щати, преглеждат расата или етническата принадлежност на претендентите като фактор, с цел да обезпечат разнороден студентски състав и посланичество на малцинствата.

Водещият арбитър Соня Сотомайор съобщи, че решението " анулира десетилетия казус и забележителен прогрес ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР