Върховният съд на САЩ разреши на правителството на президента Доналд

...
Върховният съд на САЩ разреши на правителството на президента Доналд
Коментари Харесай

Съдът подкрепи Тръмп за забраната за влизане на жители на шест страни в САЩ

Върховният съд на Съединени американски щати позволи на държавното управление на президента Доналд Тръмп да ползва изцяло възбраната за влизане в страната на жителите на шест страни с преобладаващо мюсюлманско население, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. АП отбелязва, че по този начин заповедта на Тръмп ще влезе напълно в действие, макар че против нея са заведени каузи в редица съдилища в Съединените щати. Тя се отнася за жителите на Чад, Иран, Либия, Сомалия, Сирия и Йемен.

Върховният съд на Съединени американски щати взе своето решение със 7 гласа " за " при 2 " срещу " - на демократичните съдийки Рут Бейдър Гинсбърг и Соня Сотомайор. Така той анулира две правосъдни постановления на по-ниска инстанция, които блокираха отчасти възбраната, до момента в който бъдат прегледани тъжби против нея. Те по-конкретно разрешаваха на жители на въпросните шест страни, които имат роднински връзки с някого в Съединените щати, да влизат на американска територия.

Забраната, която ще влезе в действие, е третата версия на провокиралата дискусия политика, която Тръмп се опита да прокара за първи път една седмица откакто встъпи в служба през януари, отбелязва Ройтерс.

Мярката се отнася също за жителите на Северна Корея и някои представители на венецуелските управляващи. Съдилища на по-ниска инстанция обаче към този момент дадоха зелена светлина тези разпореждания да влязат в действие.

Ирак също фигурираше в по-ранна версия на заповедта. Впоследствие обаче страната, която е основен съдружник на Съединени американски щати в Близкия изток, бе извадена от черния лист.

Судан фигурираше в първите две заповеди, само че не попадна в третата. Това стана, откакто Тръмп анулира американски наказания против тази страна поради нейния прогрес в битката против тероризма и в региона на човешките права.

Забраната е оспорена в апелативни съдилища от щата Хавай и Американския съюз за цивилен свободи. Жалбоподателите се аргументираха, че тя дискриминира мюсюлманите в нарушаване на конституцията на Съединени американски щати. Съдебни чувания по въпроса са планувани по-късно тази седмица.

Двама съдии на по-ниска инстанция настрана бяха блокирали използването на заповедта с претекста, че тя не потвърждава по какъв метод влизането в Съединените щати на над 150 милиона задгранични жители ще навреди на ползите на страната.

Тръмп издаде първата ограничаваща заповед за жители на преобладаващо мюсюлмански страни през януари. Тя обаче бе блокирана от федерални съдилища и през март той издаде втора, ревизирана заповед. Тя изтече през септември след дълги правосъдни битки и Тръмп издаде третата заповед по-късно същия месец.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР