Върховният съд на САЩ изслуша аргументи по едно от най-важните

...
Върховният съд на САЩ изслуша аргументи по едно от най-важните
Коментари Харесай

Трябва ли домашните насилници да имат оръжие? Върховният съд на САЩ ще се произнесе по делото Съединени щати срещу Рахими

Върховният съд на Съединени американски щати изслуша причини по едно от най-важните каузи за оръжия, обсъждани от десетилетия.

Във вторник пред най-висшия съд на нацията беше подложен въпросът дали хората, сложени под заповеди за преквалификация за домашно принуждение, би трябвало да бъдат лимитирани да имат огнестрелни оръжия.

В центъра на случая е Заки Рахими, който надалеч не е приветлив антигерой.

Дребен търговец на опиати съгласно подаденото от държавното управление, той има лист с присъди за огнестрелно оръжие, който включва няколко стрелби.

При един необикновен случай в препълнен ресторант за бързо хранене, който той стреля във въздуха, откакто кредитната карта на приятеля му беше отхвърлена.

Името на Рахими се появи в дело, което ще тества до каква степен ново консервативно болшинство във Върховния съд ще прокара концепцията за правото на носене на оръжие.

< p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > Тъй като преди литанията от закононарушения с огнестрелно оръжие, които в последна сметка приключиха с неговото отнемане от независимост, Рахими се оказа обект на ограничаваща заповед за домашно принуждение след случай през 2019 година

Той атакува партньорката си на паркинг, откакто й сподели, че желае да отнеме детето им, и я завлече в автомобил, преди да я заплаши с револвер.

Когато видя, че инцидентен минувач е станал очевидец на нападението, Рахими сграбчи огнестрелно оръжие от колата си и откри огън.

Неговият сътрудник, който остава неназован в правосъдните документи, получи ограничаваща заповед против него.

Съгласно федерален закон от 1994 година, на тези, които са обект на такива ограничавания, е неразрешено да имат огнестрелни оръжия.

И по този начин, когато по-късно полицията нахлу в дома на Рахими във връзка със стрелби, в които той беше обвинен, че е забъркан, и откри пушка и револвер, федерално жури го упрекна.

При различен Върховен съд това можеше да е краят на историята.

Рахими щеше да остане още един незнаен нарушител, затворен в затвор в Тексас, откакто първичната му тъжба беше отхвърлена.

Но предходната година съдът доста разшири правата за носене на оръжие.

В New York State Rifle & Pistol Association v Bruen съдиите постановиха, че държавното управление би трябвало да уточни " историческата традиция ", когато пази законите, свързани с втората корекция на Конституция на Съединени американски щати, която подсигурява на американците правото да носят оръжие.

Това решение и разчитането му на исторически традиции бяха подложени на критика в някои по-ниски съдилища. Върховният съд на Мисисипи се оплака по-рано тази година, че съдиите " не са подготвени като историци ".

Въпреки това решението отвори нов път за обжалване на Рахими.

По-рано тази година консервативният 5-ти областен апелативен съд в Луизиана постанови, че законът, забраняващ на Рахими да има оръжие, е противоконституционен - ​​което провокира обжалване от президента Джо Байдън администрация.

Съединени щати против Рахими съставлява лакмусов тест за консервативното болшинство на Върховния съд за това какви ограничавания, в случай че има такива, би трябвало да бъдат наложени на правата за носене на оръжие.

Администрацията на Байдън – представлявана от генералния юрист Елизабет Прелогар – акцентира покачвания риск за дамите в насилствени връзки, когато има огнестрелни оръжия.

Представяйки делото във вторник, госпожа Прелогар сподели пред цялостна правосъдна зала, че дамите, живеещи в дом с въоръжен домакински принудител, са пет пъти по-склонни да бъдат убити.

И тя подсети на съдиите за присъдата на съда от 2014 година по делото Съединени щати против Касълман, където се споделя, че „ единствената разлика сред битата жена и мъртвата жена е съществуването на револвер “.

Адвокатът на Рахими, Джеймс Матю Райт, твърди, че предотвратяването на лица с ограничаващи заповеди за домашно принуждение да имат оръжие съвсем незабавно ще се трансформира в „ цялостен сурогат на отвод от парламентарен надясно ".

Но множеството от утринните причини се обърнаха към разбирането на съда за историческия казус. Г-жа Прелогар сподели, че Асоциацията на щата Ню Йорк за пушки и револвери против Бруен е била „ дестабилизираща “ за по-долните съдилища, които се пробват да го приложат.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР