Върховният съд на САЩ даде на демократите потенциално предимство в

...
Върховният съд на САЩ даде на демократите потенциално предимство в
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ даде предимство на Демократите в южните щати

Върховният съд на Съединени американски щати даде на демократите евентуално преимущество в битката за Конгреса през 2024 година с изненадващото си решение в четвъртък, което сложи под подозрение конституционността на изборните региони, формирани от републиканците в южните щати на страната.

В решението с гласовете на 5 против 4 съдии , съдът се произнесе в интерес на чернокожите гласоподаватели, които оспориха направената от републиканците изборна карта в щата Алабама. Съдът откри, че Алабама е нарушила Закона за изборните права от 1965 г ., забраняващ расовата дискриминация при гласоподаване.

Това може да принуди Алабама да промени седемте си изборни региона за Камарата на представителите, като добави два региона с черни болшинства или съвсем болшинства. Анализаторите считат, че това ще усили възможностите на демократите да завоюват места в Юга, където гласуването постоянно се разделя по расови линии.

Политическият отчет на Cook, непартийна група за избирателен разбор във Вашингтон, уточни, че две места в Конгреса в Алабама и две в Луизиана в този момент са " противоречиви ", което значи, че всяка от партиите може да ги завоюва. Преди това четирите места се смятаха за крепко следени от републиканците.

Също по този начин се показва, че едно от спортните места в Северна Каролина в този момент е в изгода на демократите.

В момента републиканците управляват Камарата на представителите с тясно болшинство от 222-212, тъй че даже дребни промени в изборната карта могат да окажат въздействие.

Демократите настояват, че решението ще им даде по-голям късмет да възвърнат контрола над Камарата при изборите през ноември 2024 година

Сюзън ДелБейн, ръководител на предизборния отдел на демократите в Камарата на представителите, съобщи: " Това решение ще въздейства на преразпределението на силите в цялата страна и ще помогне за основаването на Камара на представителите, която отразява по-добре многообразието на нашата нация. "

Републиканците обявиха , че това няма да повлияе на техните вероятности.

Джак Пандол, представител на акцията на републиканците, разяснява: " Прозрачната политическа тактика на демократите за манипулиране на играта е да се съдят, до момента в който стане синьо. " (със синьо в Съединени американски щати означавт регионите, извоювани от демократи -бел.ред.)

Конгресменът Тери Сюел, единственият демократ в делегацията на Конгреса на Алабама, съобщи пред публицисти, че чака щатът да преразгледа изборните си региони преди изборите през 2024 година Тя добави, че някои сигурни гласоподаватели на демократите евентуално ще бъдат преместени от нейния регион към новото място.

Избирателните региони се пренареждат на всеки 10 години , с цел да отразят измененията в популацията, измерени посредством национално броене. Решението от четвъртък може да има последствия и за други правни провокации против изборните карти, формирани от републиканците.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР