Върховният съд на Перу нареди отстраненият от власт президент на

...
Върховният съд на Перу нареди отстраненият от власт президент на
Коментари Харесай

Върховният съд на Перу остави в ареста отстранения президент Педро Кастильо

Върховният съд на Перу подреди отстраненият от власт президент на Перу Педро Кастильо да остане в ареста, отхвърляйки жалбата му против задържането, предадоха международните организации. 

Решението на съда може да предизвика нови митинги, съпроводени от принуждение, при които жители упорстват за освобождение на Кастильо, оставка на приемника му на поста и неотложно насрочване на избори за нов президент и  Конгрес, отбелязва Асошиейтед прес. 

По-късно тази седмица прокуратурата възнамерява да изиска до три години непрекъснато задържане на отстранения държавен глава. 

При чуването си по-рано през днешния ден Кастильо съобщи, че задържането му е " безпричинно и случайно " и благодари на поддръжниците си за техните " старания и битка ". 
   
Според съдията обаче доказателства сочат, че Кастильо е бил арестуван, до момента в който се е опитвал да доближи мексиканското посолство, с цел да изиска леговище, малко откакто бе отхвърлен от власт от депутатите поради опита си да разпусне Конгреса преди той да гласоподава импийчмънт против него.  

 
" Никога няма да се откажа и да изоставя идеята, която ме докара тук ", сподели той и прикани " въоръжените сили и националната полиция да снемат оръжие и спрат да убиват хората, жадни за правдивост ", сподели отстраненият държавен глава. 
 
Поелата президентския пост Дина Болуарте съобщи, че персонално ще влезе по отношение на водачите на  Мексико, Колумбия, Аржентина, Бразилия и Боливия, откакто свалянето и задържането на Кастильо провокираха дипломатическо напрежение, добавя ДПА. 

От позиция на Перу " дипломатическите връзки с тези приятелски страни остават същите ", сподели Болуарте пред медии. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР