Върховният съд на Пакистан постанови, че военните процеси срещу цивилни

...
Върховният съд на Пакистан постанови, че военните процеси срещу цивилни
Коментари Харесай

Пакистан: Върховният съд спря военните процеси срещу поддръжниците на Имран Хан

Върховният съд на Пакистан постанови, че военните процеси против цивилни са противоконституционни, което специалистите назовават ​​победа за демокрацията.

Решението от понеделник идва месеци откакто държавното управление сподели, че повече от 100 души, арестувани поради митинги след ареста през май на някогашния министър председател Имран Хан, ще бъдат съдени във военни съдилища.

Решението беше необятно подложено на критика от правозащитни организации.

Сега тези случаи ще бъдат трансферирани на цивилен трибунали.

Решението може също по този начин да отвори пътя за обжалване на други цивилни лица, наказани във военни съдилища.

" Днешната присъда е доста значима и ще помогне за укрепването на конституцията, закона и гражданските институции на страната ", сподели Аитзаз Ахсан, юрист на Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), който подаде правосъдно оборване на военното произвеждане.

Други правни специалисти също приветстваха „ смелата “ присъда.

Решението беше „ безусловно вярно “ и поддържаше конституцията, сподели Ахсан Бхун, някогашен президент на адвокатската гилдия на Върховния съд на Пакистан, пред локалния информативен канал Geo News.

Решението на държавното управление да съди поддръжниците на господин Хан пред военни съдилища провокира опасения, че процесът ще бъде неправдив. Amnesty International твърди, че военните трибунали имат история на липса на бистрота, неуважение на надлежния развой и принудени признания.

Но някои държавни чиновници не са съгласни с решението. < /p>

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР